Η Ελλάδα εκτός από το «πάρτι» της περιφέρειας

Η Ελλάδα εκτός από το «πάρτι» της περιφέρειας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις παράγοντες κρατούν «πίσω» την ελληνική αγορά ομολόγων, την ώρα που οι άμεσοι «ανταγωνιστές» της (ιρλανδική και πορτογαλική) τρέχουν σ’ ένα ράλι το τελευταίο διάστημα. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, τα ανοικτά μέτωπα με την τρόικα και η καλύτερη θέση στην οποία βρίσκονται η Λισσαβώνα και το Δουβλίνο αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους οι επενδυτές δεν δείχνουν την ίδια εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

«Οι ανησυχίες της αγοράς για το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα ίσως να είναι ο κυριότερος λόγος που δεν ακολούθησε η ελληνική αγορά το ράλι της Πορτογαλίας», αναφέρουν στην «Κ» αναλυτές με έδρα το Λονδίνο. Ταυτόχρονα, υπάρχει «μία προσμονή για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τους επόμενους μήνες» αναφέρουν αναλυτές, που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες γενικότερα στην Ευρωζώνη.

Πάντως, είναι γεγονός ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο ή τουλάχιστον στον ίδιο βαθμό με άλλες περιφερειακές – προβληματικές οικονομίες της Ευρωζώνης το καλό μομέντουμ που υπάρχει στην αγορά. Οι αποδόσεις των ιρλανδικών ομολόγων έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό, ενώ του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε ακόμα και κάτω από 5% χθες. Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε χθες στο 7,95% από το 7,88% της Δευτέρας.

«Στην Πορτογαλία οι προοπτικές ανάπτυξης είναι πολύ θετικές, οι κίνδυνοι για ανατροπές μέτρων από τα δικαστήρια είναι γνωστοί και έχουν υπολογιστεί απ’ όλους, η πολιτική κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και η Πορτογαλία ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς της στόχους», αναφέρουν αναλυτές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε Πορτογαλία και Ελλάδα.

Αντιθέτως, στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν τρεις σημαντικοί λόγοι που οι επενδυτές δεν την ακολουθούν με την ίδια ζέση:

• Η πολιτική αβεβαιότητα. Οι ευρωεκλογές και οι δημοτικές εκλογές αποτελούν ένα σημαντικό τεστ για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην ελληνική οικονομία. Παράλληλα, όλοι γνωρίζουν ότι η προεκλογική διαδικασία «παγώνει» τις σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις των κυβερνήσεων και ειδικά στην Ελλάδα. Εκτός από την ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια που μπορεί να προκληθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα και την προεκλογική αδράνεια, υπάρχει στους επενδυτές και η αβεβαιότητα για το εάν τελικά θα γίνουν σύντομα βουλευτικές εκλογές.

• Οι διαφωνίες με την τρόικα. Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, ότι είναι άγνωστο το πότε θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, μόνο καλό δεν κάνει στο κλίμα για την Ελλάδα. Ηδη οι αγορές έχουν δείξει τεράστια υπομονή και δεν έχουν αντιδράσει αρνητικά σε όλες τις αποτυχημένες προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Και όπως όλα δείχνουν, ο στόχος να επέλθει συμφωνία έως τις 17 Φεβρουαρίου είναι πολύ δύσκολος, καθώς τα δημοσιονομικά κενά είναι μεγάλα και οι διαφορές δεν γεφυρώνονται εύκολα.

Παράλληλα, δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο ή άλλος τρόπος κάλυψης των χρηματοδοτικών κενών της χώρας, ενώ δεν είναι ξεκάθαρος ούτε ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

• Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν ήδη δοκιμάσει τις αγορές και το αποτέλεσμα ήταν επιτυχημένο. Η Ελλάδα ακόμα γίνεται δέκτης δηλώσεων περί μη επιστροφής στις αγορές πριν από το 2015 από την Κομισιόν, τη Γερμανία και άλλους παράγοντες της αγοράς. Κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στη χάραξη της στρατηγικής επανόδου στις αγορές, αλλά και στο να εκμεταλλεύεται η χώρα το θετικό μομέντουμ –όταν αυτό δημιουργείται– στην αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή