Αβέβαιος ο χρόνος επιστροφής της τρόικας

Αβέβαιος ο χρόνος επιστροφής της τρόικας

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αβέβαιη παραμένει η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, σημείωσε σε επιστολή του προς το ολλανδικό Κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει στην επιστολή ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης του Προγράμματος Προσαρμογής και την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Μόνο η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ τρόικας και Αθήνας θα επιτρέψει την έναρξη της συζήτησης για την εκταμίευση, επιβεβαιώνει στο γράμμα του ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, αβεβαιότητα για την ημερομηνία επιστροφής της τρόικας, αλλά και ελπίδα ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατόν, εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στόχος είναι να επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα πριν από το τέλος του μήνα, δηλαδή αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας. Εντούτοις, τα ανοικτά μέτωπα παραμένουν, με αποτέλεσμα πηγή ενός εκ των εταίρων της τρόικας να λέει χθες στην «Κ» ότι είναι αμφίβολο αν υπάρχει λόγος να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στην επίσημη ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη εβδομάδα.

Επισήμως ή μη, πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι θα ζητηθεί οπωσδήποτε παρουσίαση της προόδου της αξιολόγησης και είναι βέβαιο ότι για μία ακόμη φορά, μετά το πέρας της συνεδρίασης, θα ακουστούν οι συστάσεις από τους κ. Ντάισελμπλουμ και Ρεν για την ανάγκη συμμόρφωσης της Αθήνας με τις καταγεγραμμένες δεσμεύσεις του Μνημονίου. Το ίδιο κλίμα, άλλωστε, καταγράφηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του Eurogroup (EWG), με τους τεχνοκράτες της Ευρωζώνης να μην κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τη δραματική καθυστέρηση της αξιολόγησης, η οποία έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο (!)

Αξιωματούχος, που παρακολουθεί στενά την εκτέλεση του προγράμματος, έλεγε στην «Κ» ότι η εντύπωση που αποκόμισε η τρόικα όταν ξεκίνησε η αξιολόγηση, το περασμένο φθινόπωρο, ήταν ότι η Ελλάδα δεν ήταν στοιχειωδώς προετοιμασμένη, με αποτέλεσμα αλλεπάλληλες αποστολές των επικεφαλής των ελεγκτικών κλιμακίων στην Αθήνα να καταλήξουν σε αποτυχία. Πλέον, έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά τα ανοικτά ζητήματα παραμένουν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επαναληφθούν οι συνομιλίες αυτοπροσώπως αν δεν είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν σε αποτέλεσμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή