Στο 18,95% μειώθηκε η ανασφάλιστη εργασία τον Δεκέμβριο

Στο 18,95% μειώθηκε η ανασφάλιστη εργασία τον Δεκέμβριο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 20%, για την ακρίβεια στο 18,95%, έπεσε τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία των ελέγχων, το ποσοστό της ανασφάλιστης εργασίας σε κλάδους με παραδοσιακά υψηλή παραβατικότητα. Παρ’ όλο που το δείγμα των ελέγχων δεν μπορεί να θεωρηθεί στατιστικώς σημαντικό, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πέρυσι τον Φεβρουάριο από τους ελέγχους στους ίδιους κλάδους και επαγγελματικές δραστηριότητες (εστιατόρια, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων) το ποσοστό παραβατικότητας υπολογιζόταν περίπου στο 40,7%. Ειδικότερα, βάσει και των επίσημων στοιχείων από τους ελέγχους που διενεργούν μεικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και του ΣΕΠΕ, προκύπτουν τα εξής: Mέσα στο 2013 έγιναν έλεγχοι σε 21.737 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με συχνά φαινόμενα παραβατικότητας. Από τους 72.960 εργαζομένους στις ελεγχθείσες επιχειρήσεις, διαπιστώθηκε ότι οι 23.153 ήταν ανασφάλιστοι.

Ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας προκύπτει από το γενικό σύνολο των επιχειρήσεων (2,28%).

Επίσης, από το σύνολο των ελέγχων προκύπτει ότι το 8,84% των επιχειρήσεων συνεχίζει να εμφανίζει φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας. Μάλιστα στην Αττική το ποσοστό των επιχειρήσεων με ανασφάλιστους εργαζόμενους ανέρχεται στο 13,05%. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, από τους ελέγχους που έγιναν προέκυψε πως σε σύνολο 39.612 εργαζομένων δεν ήταν ασφαλισμένοι οι 905. Τα στοιχεία αυτά οδήγησαν τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, στην εκτίμηση πως «η καταγεγραμμένη ανασφάλιστη εργασία παρουσιάζει ισχυρές τάσεις αποκλιμάκωσης». Το γεγονός αυτό, όπως τόνισε, «αντανακλάται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων» και ειδικότερα του ΙΚΑ. Υπενθύμισε δε πως από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο τα έσοδα του ΙΚΑ εμφανίζουν αύξηση.

Παρ’ όλα αυτά, ήδη από τις 27 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εργασίας υπέγραψε τη σχετική απόφαση με την οποία δόθηκε νέα παράταση, έως τις 4 Φεβρουαρίου 2014, για την αποπληρωμή των έντοκων δανείων που χορηγήθηκαν στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ από το Επικουρικό (ΕΤΕΑ) για ποσό 130 εκατ. ευρώ, και από το ΤΑΠ-ΔΕΗ για ποσό 40 εκατ. ευρώ.

Ανεξαρτήτως της όποιας επίπτωσης μπορεί να έχει στα έσοδα του ΙΚΑ η επιβολή των νέων υψηλότερων προστίμων (ανέρχονται σε 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο), το επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμη περισσότεροι έλεγχοι. Τούτο προδικάζεται σε έναν βαθμό και από την εξασφάλιση επιπλέον κονδυλίων τα οποία θα διατεθούν για υπερωριακή εργασία και πρόσθετη αμοιβή σε 6.400 υπαλλήλους του ΙΚΑ και 600 εργαζομένους οι οποίοι θα απασχοληθούν με τον έλεγχο και την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ΚΕΑΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή