Συνεργασία ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά φορτίων σε Βαλκάνια – Τουρκία

Συνεργασία ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά φορτίων σε Βαλκάνια – Τουρκία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σιδηροδρομική μεταφορά φορτίων στη Βόρεια Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Τουρκία από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ευελπιστεί να ξεκινήσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Παράλληλα με την εξέλιξη των έργων υποδομής του ΟΣΕ θα έρθει πιο κοντά η προοπτική μελλοντικής διείσδυσης στις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, με απώτερο στόχο τις χώρες της Βαλτικής και τη Ρωσία. Στην παρούσα φάση θα ξεκινήσει η συνεργασία με τις υφιστάμενες υποδομές ώστε να εκτελούνται δύο έως τρία εμπορευματικά σιδηροδρομικά δρομολόγια την εβδομάδα προς τα Σκόπια και τη Σόφια.

Η συνεργασία μεταξύ ΟΛΘ και ΟΣΕ αναμένεται να οριστικοποιηθεί αύριο σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ. Π. Θεοφανόπουλου, του προέδρου του ΟΛΘ κ. Σ. Αγγελούδη και του προέδρου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Α. Ζηλιασκόπουλου. Στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε εμπορευματικό κόμβο που θα εξυπηρετεί σε πρώτη φάση τις κοντινές αγορές, δηλαδή αυτές της ευρύτερης περιοχής της Β. Ελλάδος, των Βαλκανίων και της Τουρκίας. Σε περίπτωση που η συνεργασία αυτή φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αναμένεται, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των σιδηροδρομικών υποδομών, να επεκταθεί και σε άλλες πιο μακρινές αγορές, που παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον.

Η εκμετάλλευση των συνεργειών που θα προκύψουν από τη συνεργασία του ΟΛΘ με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί το κύριο στοίχημα του εγχειρήματος. Προϋπόθεση ωστόσο παραμένει η αναβάθμιση του δικτύου του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη που θα ενισχύσει την αξιοπιστία, την ποιότητα των υπηρεσιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αυξάνοντας παράλληλα τη χωρητικότητα του δικτύου. Ο ΟΛΘ από την πλευρά του ευελπιστεί να επανακτήσει τις αγορές που απώλεσε κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων του 2008. Οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις της περιόδου εκείνης μετακίνησαν τον τζίρο του ΟΛΘ σε λιμάνια όπως του Μπουργκάς της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΘ κ. Αγγελούδη η σιδηροδρομική διασύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τα Σκόπια και τη Σόφια θα αναβαθμίσει την αξία των συνδυασμένων μεταφορών στην περιοχή, ενώ ο κ. Θεοφανόπουλος επισήμανε, πως «η αναβάθμιση της σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, προσδίδει αμοιβαία ωφελήματα και στις δύο υποδομές και δημιουργεί μεγάλη δυναμική για τις συνδυασμένες μεταφορές στην περιοχή με επίκεντρο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή