Ψάχνουν ισοδύναμα 500 εκατ. για το κενό από τις αποδοχές ενστόλων

Ψάχνουν ισοδύναμα 500 εκατ. για το κενό από τις αποδοχές ενστόλων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνιμα μέτρα 500 εκατ. ευρώ αναζητεί το οικονομικό επιτελείο, εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις αποδοχές των ενστόλων, με την τρόικα να έχει ήδη θέσει το θέμα προς τις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας, αν και δεν υπάρχει ακόμα επίσημη απόφαση, έχουν ήδη αποστείλει ηλεκτρονικό μήνυμα (mail) στο οικονομικό επιτελείο, ζητώντας να μάθουν τις λεπτομέρειες του θέματος και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τα ισοδύναμα μέτρα που ενδεχομένως να απαιτηθούν.

Προς το παρόν, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει πάρει επίσημη θέση για το πώς θα μπορούσε να καλυφθεί ενδεχόμενο κενό στο πρόγραμμα, καθώς επικαλείται ότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη απόφαση. Ωστόσο, τα περιθώρια είναι στενά και ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ μπορεί να προέλθει είτε από κάποια επιβολή φόρου, είτε από περικοπή μισθών ή συντάξεων. Σύμφωνα με αρμόδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό που διεκδικούν οι ένστολοι μπορεί να ξεπεράσει ελαφρώς τα 500 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα:

• Για τους εν ενεργεία υπαλλήλους οι αμοιβές που μπορεί να χρειαστεί να επιστραφούν συνολικά για το διάστημα 1η Αυγούστου 2012 έως 31 Δεκεμβρίου 2013 ανέρχονται στα 320 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 90 εκατ. ευρώ αφορούν τις περικοπές που έγιναν στο πεντάμηνο του 2012 και τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ από εκείνες του 2013.

• Από τις μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις των ένστολων το ποσό που θα πρέπει να επιστραφεί (εάν υπάρξει σχετική απόφαση) υπολογίζεται σε τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για την περίοδο Αυγούστου 2012-2013.

• Από το πάγωμα των προαγωγών το όφελος ήταν της τάξης των 60-70 εκατ. ευρώ και εφόσον η απόφαση του ΣτΕ προβλέπει την επιστροφή στο πρότερο καθεστώς θα πρέπει να καλυφθεί και αυτή η απώλεια των ένστολων.

Είναι ξεκάθαρο ότι το ακριβές κόστος θα μπορεί να υπολογιστεί μόλις εκδοθεί η επίσημη απόφαση του ΣτΕ. Γι’ αυτό και προς το παρόν η κυβέρνηση δεν έχει στείλει κάποια πιο σαφή απάντηση για το τι προτίθεται να πράξει, ενώ στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχουν διαφωνίες για τον τρόπο αντιμετώπισης του ζητήματος.

Δικαστές

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όλα τα παραπάνω αφορούν μόνο τους ένστολους. Στο οικονομικό επιτελείο υπολογίζουν ότι θα απαιτηθούν άλλα περίπου 200 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των περικοπών που είχαν υποστεί οι δικαστές με τον ίδιο νόμο που επιβλήθηκαν οι μειώσεις στους ένστολους. Μάλιστα, θεωρούν ότι εάν προσφύγουν και δικαιωθούν όλα τα ειδικά μισθολόγια που υπέστησαν περικοπές με τον εν λόγω νόμο, τότε το κόστος μπορεί να ανέλθει σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 1 δισ. ευρώ.

Ακόμα, όμως, κι αν δεν χρειαστεί η κυβέρνηση να αναζητήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα 500 εκατ. ευρώ για τους ένστολους, αλλά μικρότερου μεγέθους, το θέμα αυτό δημιουργεί ένα ακόμα σημείο τριβής με την τρόικα. Ηδη, για το 2014 η τρόικα υπολογίζει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό της τάξης του 1-1,5 δισ. ευρώ και η ελληνική πλευρά έχει προτείνει μέτρα 1,2 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το κενό.

Η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου να κλείσει το κενό αυτό χωρίς «σκληρά» μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και φόρους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα ευοδωθεί εάν προστεθεί και η κάλυψη των αποδοχών των ένστολων.

Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα μπορούν να καταλήξουν εντός του νέου χρονοδιαγράμματος σε θετικό αποτέλεσμα. Παρά το γεγονός ότι η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας δεν έχει ακόμα κλείσει, επικρατεί αισιοδοξία στο υπουργείο ότι σύντομα θα δρομολογηθούν εξελίξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή