ΟΑΕΕ: Διευκολύνσεις για ρύθμιση οφειλών μέχρι 10.000 ευρώ

ΟΑΕΕ: Διευκολύνσεις για ρύθμιση οφειλών μέχρι 10.000 ευρώ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απλοποιούνται οι προϋποθέσεις για την ένταξη στη νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΟΑΕΕ για ποσά έως 10.000 ευρώ. Το μέτρο αποτελεί ταυτοχρόνως και μια ύστατη προειδοποίηση προς τους οφειλέτες – ελεύθερους επαγγελματίες πριν από την έναρξη της διαδικασίας των αναγκαστικών μέτρων.

Αναλυτικότερα, όπως ορίζεται σε εγκύκλιο του φορέα, θα ακολουθούνται και για το ποσό των 10.000 ευρώ, ό,τι ίσχυε για ποσά έως 5.000 ευρώ. Δηλαδή, καταργείται η υποχρέωση υποβολής φορολογικής ενημερότητας ή πιστοποιητικού οφειλής ως προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση «Νέα Αρχή». Επίσης, εξαιρούνται και δεν υπάγονται σε ρύθμιση μόνο όσοι οφειλέτες «έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή» κι όχι όσοι έχουν υποστεί ποινική δίωξη, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα και για τα μικρά ποσά οφειλών.

Υπενθυμίζεται ότι για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ απαιτούνταν, μέχρι σήμερα, η απόδειξη της αδυναμίας εξόφλησης της οφειλής και της δυνατότητας ανταπόκρισης στο ύψος της μηνιαίας δόσης με την υποβολή αναλυτικών στοιχείων. Από την τροποποίηση αυτή εξαιρούνται ασφαλισμένοι που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα για τους οποίους το όριο οφειλών παραμένει στα 5.000 ευρώ. Η διοίκηση καλεί τις Περιφερειακές Υπηρεσίες ότι πρέπει να ενημερώνουν ασφαλισμένους – οφειλέτες για τις νέες βελτιωτικές διατάξεις, προτρέποντάς τους να ενταχθούν στις ρυθμίσεις εκμεταλλευόμενοι τους ευνοϊκότερους όρους.

Μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση περίπου 40.000 ασφαλισμένοι για κεφαλαιοποιημένη οφειλή που προσεγγίζει τα 230 εκατ. ευρώ και με προοπτική είσπραξης περίπου 100 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014. Ωστόσο, χιλιάδες ήταν και οι ασφαλισμένοι που ενώ εντάχθηκαν στη ρύθμιση της «νέας αρχής» το 2013, μετά το πρώτο δίμηνο, τέθηκαν εκτός διαδικασίας, λόγω της μη κανονικής καταβολής των δόσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή