Στουρνάρας: Δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά θα υπάρξει συμφωνία

Στουρνάρας: Δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά θα υπάρξει συμφωνία

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα διαρκέσουν όσο πρέπει και στο τέλος θα έχουμε συμφωνία» δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες. Δεν παρέλειψε όμως να αναφέρει ότι η συγκεκριμένη αξιολόγηση «είναι δύσκολη» και ως «ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τον ελληνικό λαό».

Η εκτίμηση, πάντως, που επικρατεί μεταξύ στελεχών της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η μαραθώνια αξιολόγηση, που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το Eurogroup του Φεβρουαρίου (17/2). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δυσκολίες που υπάρχουν είναι κυρίως τεχνικού χαρακτήρα (μέχρι και σε επίπεδο χρήσης της γλώσσας φαίνεται να υπάρχουν διαφορές), ενώ, σε ό,τι αφορά την ουσία, το σημαντικότερο αγκάθι είναι το δημοσιονομικό κενό στο Πρόγραμμα, που απαιτεί την υιοθέτηση περαιτέρω περικοπών, ώστε να επιτευχθεί το καταγεγραμμένο στο Μνημόνιο πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για να καλυφθεί αυτό το κενό δεν έχουν καν τεθεί ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προσαρμογή

Παρά τη νέα αυτή καθυστέρηση, ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε χθες την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, δίνοντας ως παράδειγμα το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας, που το 2009 βρισκόταν στο 10,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2013 προβλέπεται να κλείσει με πλεόνασμα τάξης του 0,4%. «Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και τη γρηγορότερη προσαρμογή που έχει καταγραφεί ποτέ σε οικονομία του ΟΟΣΑ» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Στουρνάρα από ξένους ευρωβουλευτές σχετικά με τη μείωση του ελληνικού χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, όπου εκεί για πρώτη φορά είχε αποφασιστεί ότι περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει αν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με βασικότερη την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλαδή τα έξοδα του κράτους (με εξαίρεση τις δαπάνες για τοκοχρεολύσια) να είναι λιγότερα από τα έσοδα.

Τα επίσημα στατιστικά για την επίτευξη πλεονάσματος στη χώρα μας θα είναι διαθέσιμα από τη Eurostat τον Απρίλιο, αλλά η εκτίμηση στελεχών της κυβέρνησης είναι ότι μετά την αξιολόγηση της τρόικας του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Προτεραιότητες

Υπενθυμίζεται ότι λόγω της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο κ. Στουρνάρας είναι και πρόεδρος του EcoFin (συμβούλιο οικονομικών υποθέσεων που συμμετέχουν και οι 28 υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης και όχι μόνο της Ευρωζώνης) και με αυτή του την ιδιότητα παρουσίασε και τις προτεραιότητές του για το επόμενο εξάμηνο. Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική προεδρία δεν είναι άλλη φυσικά από τη συμφωνία μεταξύ των κρατών- μελών και του Ευρωκοινοβουλίου για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη θέσπιση του ευρωπαϊκόυ μηχανισμού που θα αντιμετωπίζει προβληματικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (SRM).

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι να βρεθεί μία συμφωνία για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών πριν από τη λήξη των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου, τον Απρίλιο, εν όψει ευρωεκλογών. «Αυτή η συμφωνία είναι κρίσιμη» τόνισε ο υπουργός, ενώ ζήτησε ευελιξία από όλες τις πλευρές, καθώς τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει μετά από μήνες συζητήσεων «στον λιγότερο επικίνδυνο δρόμο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή