Eurostat: «Άλμα» στα 5 δισ. ευρώ του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας

Eurostat: «Άλμα» στα 5 δισ. ευρώ του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το έκτο μεγαλύτερο πλεόνασμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην ΕΕ πέτυχε η Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2013, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Eurostat.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα της χώρας μας έφτασε τα 5 δισ. ευρώ τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2013, καταγράφοντας σημαντική αύξηση 1,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 (όταν διαμορφώθηκε στα 3,2 δισ. ευρώ).

Συνολικά, στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2013 το ισοζύγιο της Ελλάδας είναι πλεονασματικό κατά 2,6 δισ. ευρώ, γεγονός πρωτοφανές τα τελευταία χρόνια.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών καταγράφει τις διεθνείς συναλλαγές μίας οικονομίας με τον υπόλοιπο κόσμο, δηλαδή την διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών, υπηρεσιών και άλλων πληρωμών.

Όταν είναι αρνητικό αυτό σημαίνει ότι μία χώρα δανείζεται χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες της, καθώς οι εξαγωγές της δεν αρκούν για την πληρωμή των εισαγωγών της. Το διψήφιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας πριν το 2009 ήταν από τις βασικότερες αιτίες της κρίσης καθώς οδήγησε σε υπέρ δανεισμό.

Να σημειωθεί πάντως ότι κατά παράδοση, το ισοζύγιο της Ελλάδας καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις του το Γ' τρίμηνο του κάθε έτους, όταν καταγράφονται οι μεγαλύτερες εισπράξεις από τον τουρισμό. Τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2013 ήταν ελαφρά αρνητικό.

Συνολικά, την πρώτη θέση στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2013 κατέχει η Γερμανία με +44,4 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία με +14,3 δισ. ευρώ,  η Σουηδία με +6,2 δισ. ευρώ, η Ιταλία με +5,5 δισ. ευρώ,  η Δανία με +5,4 δισ. ευρώ και η Ελλάδα με +5,0 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή