Χ. Σβόμποντα: «Ώρα να πηγαίνει» η τρόικα

Χ. Σβόμποντα: «Ώρα να πηγαίνει» η τρόικα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ήρθε η ώρα να αποχωρήσει η Τρόικα και η Ελλάδα να αναλάβει την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στη χώρα», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

«Έγιναν περιττές θυσίες, όμως δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Μπορούμε να σταματήσουμε τώρα και να στραφούμε στην ανάπτυξη και στη δημιουργία επενδύσεων και θέσεων εργασίας» επεσήμανε ο κ. Σβόμποντα σε ερώτηση ποιο θα είναι το αντίκρυσμα για τον ελληνικό λαό, που έκανε τεράστιες θυσίες, αν η έρευνα της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου δείξει ότι υπήρξαν λάθη από την Τρόικα.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της θέσης να ελέγχεται από το Ευρωκοινοβούλιο η δραστηριότητα της Τρόικας στην Ελλάδα, αλλά »σκοντάφτει «στην άρνηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έχει την πλειοψηφία, και της Κομισιόν.

Σχολίασε, μάλιστα, και τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, ότι γίνεται διαπραγμάτευση της Τρόικας με την Ελλάδα και υπάρχει συμφωνία της στα μέτρα που επιβάλλονται, λέγοντας: «Ίσως γίνεται κάποια διαπραγμάτευση. Όταν έχεις το πιστόλι στο κεφάλι τους, τι θα κάνουν, θα συμφωνήσουν».

Αναφερόμενος στην πορεία της Ελλάδας τόνισε πως έγιναν ποσοτικές μεταρρυθμίσεις και τώρα πρέπει να γίνουν και ποιοτικές, δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στη δημόσια διοίκηση.

Σχετικά με τη φορολογία είπε ότι πρέπει να στραφεί περισσότερο στους πιο πλούσιους και να υπάρξει ελάφρυνση για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Στους άμεσους στόχους πρέπει να είναι η εξεύρεση κονδυλίων (να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι) και να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Η ελληνική προεδρία της ΕΕ είναι μια ευκαιρία να βελτιώσει η Ελλάδα την εικόνα της στο εξωτερικό και να προσελκύσει επενδυτές, σημείωσε ο κ. Σβόμποντα.

Σε ερώτηση για το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, μετά και την υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, ο κ. Σβόμποντα απάντησε πως υπάρχει ανησυχία και τόνισε ότι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος πρέπει να στείλει στην Ευρώπη ένα σαφές μήνυμα: «Άλλο να είναι κάποιος εναντίον της Τρόικας και άλλο οι βόμβες και η τρομοκρατία».

Πρόσθεσε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα αντιτίθενται στον εξτρεμισμό και απορρίπτουν οποιαδήποτε μορφή βίας και τρομοκρατίας, είτε από την αριστερά, είτε από τη δεξιά.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε ότι το ενδιαφέρον του κ. Σβόμποντα για την Ελλάδα είναι πραγματικό και αυτό δείχνουν και οι συχνές επισκέψεις του στη χώρα μας. Στη συνάντηση που είχαν συζήτησαν για την ανάγκη να προωθηθούν και προγράμματα ανάπτυξης στην Ελλάδα παράλληλα με την εφαρμογή του Μνημονίου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι προσβλέπει στους σοσιαλδημοκράτες για τη βελτίωση της κατάστασης στην Ευρώπη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή