ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς κατάργηση η δημοσίευση σε ΦΕΚ ισολογισμών Α.Ε. και ΕΠΕ

pros-katargisi-i-dimosieysi-se-fek-isologismon-a-e-kai-epe-2002903

Την κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης σε ΦΕΚ των τροποποιήσεων καταστατικού και ισολογισμών για Α.Ε. και ΕΠΕ θα προβλέπει νομοσχέδιο που προωθεί στη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οπως αναφέρεται σε έγγραφο του αρμόδιου υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο προτείνει την κατάργηση αυτή, διότι η ανάγκη δημοσιότητας για τις συγκεκριμένες πράξεις των εταιρειών καλύπτεται πλέον μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ).

Με την προωθούμενη ρύθμιση εκτιμάται ότι η ελάφρυνση από το διοικητικό βάρος της συγκεκριμένης υποχρέωσης για τις επιχειρήσεις θα ανέρχεται στα 41,83 εκατ. ευρώ. Το έγγραφο διαβιβάστηκε σε απάντηση ερώτησης που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη, η οποία έχει επισημάνει ότι ελάχιστες είναι σήμερα οι εταιρείες στο σύστημα του ΓΕΜΗ και εάν καταργηθεί και η υποχρέωση δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών στο ΦΕΚ τότε, ενδέχεται, να υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη διαφάνεια και τα κρατικά έσοδα, δεδομένου ότι το κράτος λαμβάνει τα τέλη δημοσίευσης των εταιρικών πράξεων.

Οπως πάντως επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης ο ίδιος ο ΟΟΣΑ έχει προτείνει την κατάργηση της δημοσίευσης στο ΦΕΚ Α.Ε.-ΕΠΕ των τροποποιήσεων καταστατικού και των ετήσιων ισολογισμών των Α.Ε. και ΕΠΕ για την ελάφρυνση του διοικητικού βάρους.