ΥΠΟΙΚ: Εχουν εξαλειφθεί τα δίδυμα ελλείμματα

ΥΠΟΙΚ: Εχουν εξαλειφθεί τα δίδυμα ελλείμματα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ύψους 1% του ΑΕΠ προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα επιτευχθεί φέτος. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του «για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες» αναμένεται η εξάλειψη του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και προσθέτει ότι «το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται το 2013 να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους περίπου 1% του ΑΕΠ».

Μάλιστα, το υπουργείο επισημαίνει ότι σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013 «τα δύο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, έχουν πλέον εξαλειφθεί».

Αφορμή για την ανακοίνωση αυτή έδωσαν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την πορεία του ισοζυγίου στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013, που δείχνουν ότι σημειώθηκε πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα του 2012 είχε καταγραφεί έλλειμμα 4,1 δισ. ευρώ.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της προσπάθειας και της προσαρμογής που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, αρκεί να επισημανθεί ότι στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2011, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν 18,4 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της ΤτΕ προκύπτει ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,5 δισ. ευρώ στο ενδεκάμηνο του 2013, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του εμπορικού ελλείμματος κατά 2,7 δισ. ευρώ. Στη βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συνέβαλε και η αύξηση των πλεονασμάτων των ισοζυγίων τρεχουσών μεταβιβάσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ (κυρίως από την Ε.Ε.) και υπηρεσιών κατά 1,5 δισ. ευρώ (εξαιτίας του τουρισμού).

Πέραν αυτών, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε χθες ότι το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 12% στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2013 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2012.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο ενδεκάμηνο του 2013 ανήλθε σε 17,856 δισ. ευρώ από 20,3 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή