Κριτική στην τρόικα για το stress test

Κριτική στην τρόικα για το stress test

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική για τη στάση της τρόικας αναφορικά με την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του stress test ασκεί η Alpha Bank. Οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημαίνουν στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, ότι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του stress test «καθυστερεί με ευθύνη της τρόικας, χωρίς εμφανή αιτία». Αποτέλεσμα; Η αύξηση της αβεβαιότητας.

Οπως σημειώνουν, η 2η διαγνωστική εξέταση που πραγματοποίησε η BlackRock βασίστηκε σε σενάρια ανάπτυξης, ανεργίας και εξέλιξης των τιμών των κατοικιών που είχαν προσδιοριστεί από την ίδια την τρόικα. «Η καθυστέρηση στη δημοσίευση αυτών των αποτελεσμάτων», σημειώνουν, «συμβάλλει στη διατήρηση, ή και αύξηση, της αβεβαιότητας για το τι πρόκειται να ανακοινωθεί, με εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία ως σύνολο. Επιπλέον, έχει ήδη συμβάλει στη σημαντική καθυστέρηση της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, που ανακεφαλαιοποιήθηκε αρχικά χωρίς συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, με επίσης αρνητικές επιπτώσεις και απρόβλεπτες συνέπειες».

Κριτική ασκείται και στη σκοπιμότητα του νέου stress test. Οπως σημειώνεται, αυτό πραγματοποιείται λίγους μόνο μήνες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και παρά το γεγονός ότι το 2014 θα πραγματοποιηθεί νέα άσκηση στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τραπεζική ενοποίηση.

Πέραν της εκκρεμότητας του stress test την αβεβαιότητα στον τομέα των τραπεζών διατηρεί και το θέμα της αντικατάστασης των ειδικών κρατικών ομολόγων ύψους 4,5 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί για την αγορά από το Ελληνικό Δημόσιο των προνομιούχων μετοχών που εξέδωσαν οι ελληνικές τράπεζες το 2009. «Η επιλογή του μέσου αντικατάστασης αυτών των ομολόγων (που λήγουν τον Μάιο 2014) θα τερμάτιζε αυτομάτως και τη συζήτηση και την αβεβαιότητα για το συγκεκριμένο θέμα. Θα τερμάτιζε επίσης και τη συζήτηση περί χρηματοδοτικού κενού το 2014. Ωστόσο, οι αναγκαίες αποφάσεις καθυστερούν χωρίς ουσιαστική αιτία με σημαντικές επίσης αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή