Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών δείχνουν φέτος οι κρατήσεις από τις ξένες αγορές

Νέο ρεκόρ αφίξεων τουριστών δείχνουν φέτος οι κρατήσεις από τις ξένες αγορές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς η ροή των κρατήσεων από τις ξένες βασικές αγορές άντλησης επισκεπτών στα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας για τη φετινή σεζόν. Το γεγονός ενισχύει τις προβλέψεις ότι το 2014 θα είναι η καλύτερη χρονιά, όλων των εποχών, του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γιάννη Ρέτσο, οι κρατήσεις από τις τρεις βασικές αγορές, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας, είναι αυξημένες πάνω από 10% σε σχέση με τις κρατήσεις που είχαν γίνει για τον ελληνικό προορισμό, την ίδια περίοδο, πέρυσι. Ειδικότερα, από την Αγγλία η τάση της τουριστικής ζήτησης είναι τόσο ισχυρή, που θεωρείται σίγουρη η αύξηση των κρατήσεων, ενώ από τη Ρωσία υπάρχει μία μικρή αναμονή, για πιο ασφαλείς προβλέψεις, σε σχέση μόνο με το ύψος της ανόδου, καθώς ο κύριος όγκος των κρατήσεων γίνεται τον Απρίλιο και τον Μάιο. Από τις σκανδιναβικές αγορές καταγράφεται μία αύξηση της τάξεως του 8%, ενώ σε ό,τι αφορά την ανερχόμενη, για τον ελληνικό προορισμό, αγορά της Τουρκίας, είναι πολύ νωρίς ακόμη για την εξαγωγή ασφαλών προβλέψεων, με δεδομένο το γεγονός ότι η ροή των κρατήσεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις εξελίξεις στο εσωτερικό της.

Η δε εικόνα των κρατήσεων ανά ξενοδοχειακό συγκρότημα της χώρας είναι έως και αποκαλυπτική. Σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας υπάρχουν ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες για ορισμένα διαστήματα, κατά τη διάρκεια αιχμής της σεζόν που έρχεται, έχουν «πωλήσει» από τώρα έως και το σύνολο των δωματίων τους. Η πρόβλεψη συνέχισης του success story στον ελληνικό τουρισμό για δεύτερη διαδοχική χρονιά ενισχύεται και από το γεγονός ότι σε συγκεκριμένους καλοκαιρινούς προορισμούς τα ξενοδοχεία μπορεί να «ανοίξουν» νωρίτερα και να «κλείσουν» αργότερα, πετυχαίνοντας, επιτέλους την επιμήκυνση της σεζόν.

Σε ό,τι αφορά τον αθηναϊκό προορισμό, ο κ. Ρέτσος είναι επίσης αισιόδοξος. Θεωρεί ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του Αστέρα Βουλιαγμένης και η πώληση των πρόσθετων αεροπορικών θέσεων που έχουν δρομολογηθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» θα φέρουν τουριστική ανάπτυξη. Γενικότερα, το εκτιμώμενο ρεκόρ των αφίξεων ξένων τουριστών για τον ελληνικό προορισμό αναμένεται να συμπαρασύρει σε νέα υψηλά και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την εθνική οικονομία. Η μοναδική «σκιά» που υπάρχει αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος και επαναφοράς των σεναρίων εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, βεβαίως, για την εικόνα της στις ξένες αγορές. Ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισημαίνει ότι θετικά για την αγορά θα λειτουργήσει και η πρόσφατη υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, διετούς διάρκειας, μεταξύ των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων, στη κατεύθυνση της διασφάλισης της ανάπτυξης της υγιούς επιχειρηματικότητας, που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και των θέσεων εργασίας.

Τα άσχημα νέα

Στο μεταξύ, αντιστρόφως αντίθετη πορεία από τον εισερχόμενο τουρισμό έχει ακολουθήσει ο εσωτερικός, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Ρέτσος σημειώνει ότι για το διάστημα 2008 – 2012 ο τζίρος της εσωτερικής τουριστικής αγοράς έχει συρρικνωθεί από 3 δισ. ευρώ σε 1,5 δισ. επηρεάζοντας, κυρίως, τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις του κλάδου. Ωστόσο, εκτιμά ότι η Marketing Greece, κυρίως μέσω της ενεργοποίησης του νέου διαδικτυακού της τόπου, του Discovery Greece, θα βοηθήσει τους προορισμούς που υποφέρουν, προσδίδοντάς τους αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια. Τέλος, σε σχέση με τις επενδυτικές προοπτικές του κλάδου, ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της αποτίμησης των επισφαλειών των τραπεζών θα είναι καθοριστική ούτως ώστε να είναι σε θέση οι τελευταίες να συζητήσουν με τις επιχειρήσεις για τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες σε όρους πραγματικής οικονομίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή