Ελεγχοι ΣΔΟΕ σε αγοραστές ακινήτων στο Λονδίνο

Ελεγχοι ΣΔΟΕ σε αγοραστές ακινήτων στο Λονδίνο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ελληνες «κατέκλυσαν» την αγορά κατοικίας του Λονδίνου τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια να θωρακίσουν την περιουσία τους. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που ήδη πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ένας επιπλέον λόγος της προτίμησής τους είχε να κάνει με τους χαλαρούς ελέγχους του βρετανικού ελεγκτικού μηχανισμού και ειδικότερα των βρετανικών τραπεζών, αναφορικά με την προέλευση και τη νομιμότητα των χρημάτων που διακινήθηκαν.

Ηδη, οι ελληνικές αρχές έχουν παραλάβει λίστα που περιλαμβάνει τα ονόματα τουλάχιστον 400 Ελλήνων που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητα στο Λονδίνο, προκειμένου να ερευνηθεί κατά πόσον μέρος των χρημάτων που τοποθετήθηκαν στην κτηματαγορά της βρετανικής πρωτεύουσας προέρχεται από παράνομο πλουτισμό. Βασικό αντικείμενο των ερευνών που πραγματοποιούν οι ελληνικές αρχές αποτελούν οι διασταυρώσεις στοιχείων των ιδιοκτητών των εν λόγω ακινήτων, με στόχο να διαπιστωθεί κατά πόσο τα δηλωθέντα εισοδήματά τους μπορούν να δικαιολογήσουν ή όχι την απόκτηση ακινήτων σε μία από τις ακριβότερες αγορές παγκοσμίως. Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, κατά την περίοδο της κρίσης και ιδίως μεταξύ του 2010 και του 2012, Ελληνες επένδυσαν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε ακίνητα στο Λονδίνο, που αποτέλεσε και την υπ’ αριθμόν ένα επιλογή για όσους τοποθέτησαν κεφάλαια στο εξωτερικό, αποσύροντάς τα από τις εγχώριες καταθέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι μόνο κατά το 2012, μεσιτικά γραφεία της Μεγ. Βρετανίας, όπως η Savills, υπολόγισαν ότι οι Ελληνες επένδυσαν τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ. Το αποκορύφωμα τοποθετείται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του 2012, όταν οι αγορές ακινήτων από Ελληνες αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικράτησε στην Ελλάδα με αφορμή τις δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Οι αγοραστές από την Ελλάδα είναι κατά κανόνα ελεύθεροι επαγγελματίες, όπως δικηγόροι, γιατροί, καλλιτέχνες, ακόμα και κατασκευαστές ακινήτων στην Ελλάδα, δηλαδή κλάδοι που έχουν συνδεθεί κατά κόρον με την απόκρυψη εισοδημάτων. Σύμφωνα με τοπικούς μεσίτες, όπως ο κ. Παύλος Αναστασιάδης, επικεφαλής του βρετανικού γραφείου ευρέσεων ακινήτων Ellune Property, σήμερα, οι Ελληνες που κινούνται στην αγορά διαθέτουν έναν προϋπολογισμό της τάξεως των 350.000 – 700.000 ευρώ, ποσό όμως που δεν αγοράζει παρά μικρά στούντιο ή διαμερίσματα του ενός υπνοδωματίου στο κέντρο του Λονδίνου, δείγμα της αύξησης τιμών που έχει συντελεστεί κατά τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη αγορά.

Πάντως, είναι λίγοι πλέον οι Ελληνες που αποκτούν ακίνητα πολυτελείας, αξίας αρκετών εκατ. ευρώ, όπως π.χ. πράττουν αγοραστές από τη Μέση Ανατολή, την Κίνα κ.ο.κ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή