Διαψεύσθηκαν οι «μαύρες» προβλέψεις, τονίζει ο Αλ. Πατέλης

Διαψεύσθηκαν οι «μαύρες» προβλέψεις, τονίζει ο Αλ. Πατέλης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία «νίκησε» τις απαισιόδοξες προβλέψεις, όπως τόνισε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, σε ενημέρωσή του προς τους επενδυτές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του δευτέρου τριμήνου. Οπως σημείωσε, κατά την έναρξη της πανδημίας, οι περισσότερες αναλύσεις εκτιμούσαν πως η Ελλάδα θα βρεθεί στις χαμηλότερες θέσεις των παγκόσμιων οικονομικών προβλέψεων λόγω της έντονης εξάρτησης από τον τουρισμό καθώς και άλλων ευαισθησιών. Τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου εξαμήνου του 2020 σβήνουν πλέον ξεκάθαρα αυτά σενάρια, επισήμανε. Στο δεύτερο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε κατά 15,2% σε ετήσια βάση, κοντά στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, που κινήθηκε στο 15,0% σε ετήσια βάση.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η ελληνική οικονομία «νίκησε» τους απαισιόδοξους, όπως εξήγησε στους επενδυτές ο κ. Πατέλης. Σε αντίθεση με τη «συμβατική σοφία», ο πρωταρχικός καθοριστικός παράγοντας της μείωσης του ΑΕΠ ήταν η διάρκεια του lockdown και η ταχύτητα επιστροφής στην «κανονικότητα». Η Ελλάδα τα πήγε καλά και στις δύο μετρήσεις. Επιπλέον, η δυναμική της οικονομίας ήταν ισχυρή όταν ξέσπασε η πανδημία, ενώ η δεκαετία της κρίσης, η απλούστερη οικονομική δομή και η εμπειρία των σοκ βοήθησαν στο να προσαρμοστεί ταχύτερα σε αυτή την εξέλιξη.

Φυσικά, ορισμένοι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν ότι η εποχικότητα του τουρισμού κατά το τρίτο τρίμηνο θα αλλάξει σημαντικά την εικόνα, σημείωσε ο κ. Πατέλης, Ωστόσο, όπως εξήγησε, το «χτύπημα» από τις καθαρές εξαγωγές ήταν 5% στο τρίμηνο. Επιπλέον, τα δεδομένα από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα φορολογικά έσοδα και άλλα δημιουργούν αμφιβολίες και για αυτή τη θεωρία. Ετσι, η κυβέρνηση, όπως επισήμανε, συνεχίζει να εκτιμά πως η ύφεση το 2020 θα κινηθεί στο 8% περίπου.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς πως ο τουρισμός περιέχει το «βαρύ» στοιχείο των εισαγωγών (οι εισαγωγές υπερβαίνουν το ένα τρίτο της ελληνικής οικονομίας), κάτι που σπάνια λαμβάνεται υπόψη σε δημοσιευμένες εκτιμήσεις για τον οικονομικό του αντίκτυπο. Επίσης, είναι σημαντικό να κοιτάξει κανείς πέραν της «μεγάλης εικόνας», καθώς η ναυτιλία, για παράδειγμα, έχει πολύ καλύτερη πορεία από ό,τι αναμενόταν, η ιδιωτική κατανάλωση έχει επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες και η κυβερνητική στήριξη ήταν στοχευμένη.

Ο κ. Πατέλης αναφέρθηκε και στη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου, υπογραμμίζοντας πως η χώρα δανείστηκε με το χαμηλότερο κόστος στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας για οποιαδήποτε λήξη ομολόγων.

Υπενθυμίζεται πως η απόδοση του τίτλου διαμορφώθηκε στο 1,187%.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον νέο πτωχευτικό κώδικα που παρουσίασε η κυβέρνηση ως μια «επανάσταση» για την Ελλάδα, καθώς εισάγει έναν ενοποιημένο κώδικα για την αναδιάρθρωση και την πτώχευση του ατομικού και εταιρικού χρέους για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας. Εφαρμόζοντας την οδηγία της Ε.Ε. για την αναδιάρθρωση και την αφερεγγυότητα έναντι άλλων κρατών-μελών, διευκολύνει επίσης τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ένωση τραπεζών και αγορών κεφαλαίων της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή