«Καυτός» o Σεπτέμβριος για την ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων

«Καυτός» o Σεπτέμβριος για την ευρωπαϊκή αγορά κρατικών ομολόγων

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φετινό φθινόπωρο βρίσκει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αυξημένες ανάγκες δανεισμού, καθώς προσβλέπουν στην άντληση κεφαλαίων μέσω ομολογιακών εκδόσεων για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού. Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης παραμένουν ευνοϊκές για τις χώρες της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η επιτυχία της επανέκδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα, προσελκύοντας προσφορές άνω των 18 δισ. ευρώ, καταδεικνύει την ευρύτερη τάση αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από την πλευρά των επενδυτών.

Έπειτα από τη «ραστώνη» του Αυγούστου, οι χώρες της Ευρωζώνης αναμένεται να εκδώσουν χρέος, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της Commerzbank. Ο όγκος του φετινού Σεπτεμβρίου είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μηνός, καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών πασχίζουν να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων από την κρίση του κορωνοϊού.

Σε μια ένδειξη του «πακτωλού» που αναμένεται εντός των επομένων εβδομάδων, οι αρχές Αυστρίας, Ολλανδίας, Γερμανίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας έχουν προγραμματίσει για τις επόμενες ημέρες δημοπρασίες ομολόγων, με στόχο την άντληση περισσότερων από 17 δισ. ευρώ, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς. Σχέδια για έξοδο στις αγορές εντός της εβδομάδας φέρεται να καταστρώνουν και Ιρλανδία και Ισπανία.

Το συμπληρωματικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει ενεργοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε συνδυασμό με την υπερχαλαρή νομισματική πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ κρατούν το κόστος δανεισμού των χωρών-μελών της Ζώνης του Ευρώ σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινείται σήμερα κοντά στο -0,44% και του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου στο 1,09%. Στο -0,36% η απόδοση του ολλανδικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας, στο 0,37% το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας στη 10ετία. Σταθεροποιητικές τάσεις στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς στο 1,14%.

Η ένταξη της Ελλάδας στο έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ(PEPP) -το οποίο ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο και επεκτάθηκε τον Ιούνιο- ευνοεί τα σχέδια της Αθήνας για την άντληση κεφαλαίων μέσω έκδοσης χρέους, όπως κατέδειξε και η επιτυχία του reopening του 10ετούς ομολόγου.

Τα δάνεια από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους. Παράλληλα, η Αθήνα διαθέτει «μαξιλάρι» ρευστότητας άνω των 35 δισ. ευρώ, εν αντιθέσει με αρκετούς εταίρους στην Ευρωζώνη που βασίζονται περισσότερο στις εκδόσεις ομολόγων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών τους αναγκών. Από την άλλη πλευρά, η διαρκής αναζήτηση υψηλότερων αποδόσεων καθιστά ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα. Παρά την αποκλιμάκωση, οι ελληνικοί τίτλοι έχουν τις υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επενδυτές, ειδικά σε μια εποχή που το μεγαλύτερο μέρος του χρέους χωρών υψηλότερης επενδυτικής αξιολόγησης έχει επιτόκιο κάτω του μηδενός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή