Σήμα δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021

Σήμα δημοσιονομικής χαλάρωσης και το 2021

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Κοινή γραμμή κατά της πρόωρης επαναφοράς εν ισχύι των δημοσιονομικών κανόνων το 2021 εξέπεμψε η οικονομική ηγεσία της Ε.Ε. στο χθεσινό Eurogroup, τονίζοντας τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης δίνει μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει μέτρα στήριξης της οικονομίας στον προϋπολογισμό για το νέο έτος.

Στη συνέντευξη που ακολούθησε τη συνεδρίαση στο Βερολίνο –την πρώτη διά ζώσης των υπουργών Οικονομικών μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην Ευρώπη– ο νέος πρόεδρος του σώματος, ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου, τόνισε ότι «δεν θα υπάρξει ξαφνική διακοπή» των δημοσιονομικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Η δημοσιονομική πολιτική βραχυπρόθεσμα «θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Ντόναχιου. Επί του ζητήματος αυτού «υπάρχει συναίνεση» στο Eurogroup, σημείωσε. Ο κορωνοϊός, όπως είπε, εξακολουθεί να αποτελεί μία «σαφή και παρούσα πρόκληση» για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι το μεγαλύτερο ρίσκο θα ήταν η πρόωρη επαναφορά –και όχι η καθυστέρηση της αποκατάστασης– των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η μετάβαση από τα έκτακτα μέτρα στη νέα κανονικότητα «θα χρειαστεί πολύ προσεκτική διαχείριση», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν θα το κάνουμε του χρόνου».

Οπως είπε ο Ιταλός αξιωματούχος, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει «σύντομα» τους όρους λειτουργίας του Recovery and Resilience Facility (RRF), που αποτελεί σχεδόν το 90% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε «να βοηθήσουμε τα κράτη-μέλη στην κατάρτιση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» βάσει των οποίων θα αιτηθούν χρηματοδότηση. Τα στοιχεία της Eurostat για το δεύτερο τρίμηνο, που δείχνουν επίπεδα ύφεσης από 4% έως 18%, υπερτονίζουν το γεγονός ότι η ανάκαμψη είναι «άνιση» και ότι «ο κίνδυνος κατακερματισμού υφίσταται», τόνισε ο κ. Τζεντιλόνι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι μετά τη σημαντική ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, τις τελευταίες εβδομάδες «παρατηρείται εκ νέου επιβράδυνση» στις χώρες που υπήρξε αναζωπύρωση του ιού. Κατά μέσον όρο, σημείωσε, το ΑΕΠ των οικονομιών της Ε.Ε. στα τέλη του 2021 θα είναι κατά 2,5% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ προβλέπει επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη στο τέλος του 2022, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Η νομισματική πολιτική που εφαρμόζει η ΕΚΤ για την καταπολέμηση της κρίσης «χρειάζεται τη στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής… μέχρι να τελειώσει η κρίση», είπε. Σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, των οποίων είχε ξεκινήσει μία διαδικασία επανεξέτασης από την Κομισιόν, η οποία «πάγωσε» εξαιτίας του κορωνοϊού, η πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι η κεντρική τράπεζα –όπως και το ΔΝΤ– στηρίζει την απλοποίηση και τη μεγαλύτερη διαφάνεια στους κανόνες. Πρόσθεσε δε, ότι συμφωνεί με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπελ Σνάμπελ ότι τείνουν να είναι «προ-κυκλικοί», εντείνοντας την καθοδική δυναμική των οικονομιών σε περιόδους ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή