Τι απαντά ο ΕΦΚΑ στο Γραφείο Προϋπολογισμού για τις συντάξεις

Τι απαντά ο ΕΦΚΑ στο Γραφείο Προϋπολογισμού για τις συντάξεις

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεχνικά προβλήματα αποδίδει ο ΕΦΚΑ το γεγονός ότι δεν παρείχε στοιχεία στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τις εκκρεμείς συντάξεις, με τη δέσμευση για την αποκατάσταση της ροής τους. Να σημειωθεί ότι η έκθεση του ΓΠΚΒ για το δεύτερο τρίμηνο δεν υπάρχουν τα στοιχεία εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ για το δεύτερο τρίμηνο, ούτε για τις κύριες ούτε για τις επικουρικές. 

Από την πλευρά του ο ΕΦΚΑ απαντά ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.

2. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.

3. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων.

«Τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί. Επιπλέον, επειδή αφενός εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους, ο φορέας μας θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά, τουλάχιστον από 1/12/2018 με κριτήριο καταμέτρησης τους την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ώστε να υπάρχουν ορθά και συγκρίσιμα δεδομένα», αναφέρει ο ΕΦΚΑ στην ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι τα σχετικά στοιχεία θα διαβιβασθούν με την οριστικοποίησή τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή