Προσκλητήριο Σταϊκούρα σε ξένους επενδυτές – «Αντέξαμε, αλλά δεν πανηγυρίζουμε»

Προσκλητήριο Σταϊκούρα σε ξένους επενδυτές – «Αντέξαμε, αλλά δεν πανηγυρίζουμε»

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση στους διεθνείς επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα απηύθηνε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το διαδικτυακό βήμα» του «London Road Show» που διοργανώνει ο Όμιλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ άλλων, ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας εξήρε την «αξιοσημείωτη αντοχή στις επιπτώσεις της πανδημίας», ενώ εκτίμησε ότι «αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό τα κονδύλια από την Ε.Ε., η Ελλάδα θα εισέλθει σε μια περίοδο υψηλών και βιώσιμων αναπτυξιακών ρυθμών».

Επανέλαβε δε, ότι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία.

Τόνισε, παράλληλα, ότι υλοποιήθηκαν δημοσιονομικά και μη μέτρα (σ.σ. η συνολική τους αξία θα φθάσει τα 24 δισ. ευρώ) για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία, καθώς και για να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ειδική αναφορά έκανε και στα ταμειακά διαθέσιμα, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από έξι επιτυχημένες εκδόσεις ομολόγων, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρίνισε ότι τα αποθέματα των δημόσιων ταμείων ανέρχονται στα 37,8 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αποκλείεται η περαιτέρω τόνωσή τους, μέσω των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων.

Την ίδια ώρα, ξεχωριστή μνεία έκανε και στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, παραπέμποντας στη στήριξη των δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού, στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά, στην προώθηση του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και στη δρομολόγηση σχεδίων ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και η ΛΑΡΚΟ.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «παρά την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, δεν πανηγυρίζουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι οι εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις είναι μπροστά μας», προσδίνοντας μεγάλη σημασία στη βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, με την υλοποίηση του Εθνικού Αναπτυξιακού Σχεδίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή