Μήνυση από επενδυτές για υπεξαίρεση των χρημάτων τους

Μήνυση από επενδυτές για υπεξαίρεση των χρημάτων τους

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα πελάτες αμοιβαίου κεφαλαίου που θεωρούσαν ότι συνδεόταν με θυγατρική εταιρεία της Allianz κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών για απάτη και υπεξαίρεση, καθώς θεωρούν ότι πρώην στέλεχος της θυγατρικής της ασφαλιστικής εταιρείας τούς υπεξαίρεσε το κεφάλαιο υποσχόμενος μεγάλες αποδόσεις από προϊόν της Pimco (PTY). Tα χρήματα των πελατών κατευθύνονταν σε ενδιάμεσο λογαριασμό για «τεχνικούς», υποτίθεται, «λόγους». Eκπρόσωπος της Allianz διαβεβαίωσε την «Κ» ότι οι συναλλαγές που έγιναν στο όνομα της εταιρείας δεν είχαν την παραμικρή σχέση μαζί της. «H Allianz Ελλάδας έχει ενημερωθεί για τους ισχυρισμούς σχετικά με πιθανές παράνομες ενέργειες πρώην υπαλλήλου της. Δεδομένου ότι προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη των πελατών μας, ήδη διερευνούμε τους ισχυρισμούς αυτούς. Οσο διαρκεί η έρευνα δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω». Προηγουμένως η «Κ» είχε θέσει το ερώτημα αν στον συγκεκριμένο υπάλληλο που ασκούσε αυτή την παράλληλη δραστηριότητα επί μια 10ετία με τρεις ακόμα συνεργάτες είχε διενεργηθεί εσωτερικός έλεγχος και με ποια αποτελέσματα. Η εταιρεία επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

Σύμφωνα με τη μήνυση, «ο εγκαλούμενος κατάφερε με τις ψευδείς παραστάσεις του να αποσπάσει από τους εδώ εγκαλούντες περί τα 2 εκατ. ευρώ, τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούσαμε παραπλανηθέντες ότι είχαν τοποθετηθεί στο όνομά μας ως επένδυση στο εν λόγω αμοιβαίο κεφάλαιο».

Mετά την πρόσφατη αποκάλυψη της δράσης του εγκαλουμένου (σ.σ. που ήταν διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας) οι παθόντες πληροφορήθηκαν ότι ο τελευταίος εκτός από τους εδώ εγκαλούντες φέρεται να έχει εξαπατήσει και άλλους επενδυτές με τα αυτά εγκληματικά μέσα προς δήθεν επένδυση σε προϊόν της Pimco αποσπώντας τους τεράστια χρηματικά ποσά που κατά πληροφορίες ξεπερνούν συνολικώς ακόμη και τα 7 εκατ. ευρώ… Στο πλαίσιο αυτό, περί τα τέλη του 2013 ο εγκαλούμενος παρουσίασε για πρώτη φορά σε συγκεκριμένους συνεργάτες της Allianz ένα νέο προνομιακό προϊόν το οποίο κατά τους ισχυρισμούς του είχε ο ίδιος εξασφαλίσει να διατεθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Allianz ΑΕΔΑΚ. Επρόκειτο συγκεκριμένα για το αμοιβαίο κεφάλαιο της Pimco «Corporate & Income Opportunity Fund» υπό τον κωδικό (ticker) «PTY» το οποίο παρείχε ασφάλεια κεφαλαίου και παράλληλα πολύ υψηλή απόδοση, 8%-10% ετησίως…

Τα ποσά των επενδύσεων κατετίθεντο σε δύο τραπεζικούς λογαριασμούς όχι επ’ ονόματι των εταιρειών της Allianz θυγατρικών της, αλλά σύμφωνα με το δικόγραφο του συνηγόρου των παθόντων κ. Μιχάλη Μαρκουλάκου, στον λογαριασμό της εταιρείας FerryHill Capital Partners που αναφερόταν ως Transfer & Clearing Agent, δηλαδή ως εντολοδόχος μεταφοράς και εκκαθάρισης (σ.σ. η εταιρεία φαίνεται, σύμφωνα με τις έρευνες του συνηγόρου των εγκαλούντων, να έχει έδρα στο Κεφαλάρι τον τελευταίο χρόνο).

Οι εγκαλούντες λάμβαναν κανονικά τα «μερίσματά» τους ώς την αρχή της πανδημίας (Απρίλιος 2020) οπότε άρχισαν οι καθυστερήσεις. Οι εγκαλούντες εμφανίσθηκαν στο πρώην στέλεχος της Allianz ζητώντας του εξηγήσεις. Ο ίδιος επικαλέσθηκε προσκόμματα των αμερικανικών φορολογικών αρχών στην πληρωμή των μερισμάτων, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι για να κάνει εκκαθάριση των συμβολαίων θα χρειαζόταν ένα εξάμηνο. Σε δύο περιπτώσεις όμως την προηγούμενη διετία πελάτες που είχαν απαιτήσει τα κεφάλαιά τους τα είχαν πάρει πίσω στο ακέραιο. Να σημειωθεί ότι μεταξύ των καταγγελλόντων υπάρχουν και μέλη του προσωπικού της εταιρείας της οποίας προΐστατο ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος παρά τις προσπάθειες της «Κ» δεν κατέστη δυνατό να σχολιάσει την εις βάρος του έγκληση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή