ΕΚΤ: Έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 10 δισ. ευρώ

ΕΚΤ: Έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα αξίας 10 δισ. ευρώ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων, τα οποία έχουν αγοραστεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης, η οποία πλήττεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από την έναρξη του έκτακτου προγράμματος, γνωστού και ως PEPP, η ΕΚΤ έχει προβεί στην αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων, ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην 8η θέση, ως προς την αξία των ομολόγων που έχουν αγοραστεί από την ΕΚΤ. Την πρώτη 7άδα απαρτίζουν οι Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία.

Πάντως, σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΚΤ ήδη εξετάζει την αναμόρφωση του προγράμματος PEPP, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ευελιξία και μεγαλύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσω του PEPP, η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, ώστε οι χώρες-μέλη της Ευρωζώνης να βγαίνουν στις αγορές με ευνοϊκότερες συνθήκες και με το όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος.

Στο πλαίσιο αυτό το επιτόκιο του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, στο 1,077% -ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Αντίστοιχη είναι η «εικόνα» και στα ομόλογα των υπόλοιπων κρατών-μελών, καθώς οι επενδυτές θεωρούν τις αγορές ομολόγων ως κινήσεις χαμηλού ρίσκου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή