Γ. Ζανιάς: Στα 20 δισ. ευρώ οι αναστολές πληρωμής δανείων προς τις τράπεζες

Γ. Ζανιάς: Στα 20 δισ. ευρώ οι αναστολές πληρωμής δανείων προς τις τράπεζες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι αναστολές πληρωμής δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Eurobank, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από το βήμα του συνεδρίου «ekyklos 2020», το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος εξήγησε ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την ανάσχεση των συνεπειών της πανδημίας, έχουν παράσχει ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι προχώρησαν σε πάγωμα των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.

Οι τελευταίες, μάλιστα, παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του συγκεκριμένου μέτρου, έχουν προβεί και σε νέες δανειοδοτήσεις (σ.σ. με εγγυήσεις του δημοσίου), οι οποίες αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο κίνδυνος των κακοπληρωτών

Ωστόσο, κατά τον ίδιο, οι αναστολές πληρωμής δανείων και οι αδύναμες προοπτικές του ΑΕΠ ελλοχεύουν τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία η Τράπεζα της Ελλάδας –σε σημερινή παρέμβασή της– υπολογίζει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να εκδηλωθεί από τον επόμενο χρόνο, καθόσον τώρα λειτουργούν οι διευκολύνσεις για αναστολές πληρωμών που έχουν δοθεί» εκτίμησε ο κ. Ζανιάς, ο οποίος παράλληλα προειδοποίησε και για τον κίνδυνο της κουλτούρας των κακοπληρωτών.

«Σημαντικό επίσης είναι να μην επηρεαστεί η κουλτούρα πληρωμών/συναλλακτικών ηθών μετά από τόσες αναστολές πληρωμών που παρέχονται τόσο από τις τράπεζες αλλά και από το κράτος, και να αποφευχθεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς στρατηγικών κακοπληρωτών που εν τέλει γνωρίζουμε καλά ότι λειτουργούν εις βάρος της χρηματοδότησης υγιών επιχειρήσεων και του υγιούς ανταγωνισμού».

Θετική έκπληξη από την Κομισιόν

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Eurobank υπενθύμισε την ανάγκη δημιουργίας μιας «γέφυρας χρηματοδότησης» για την παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις και αποζημιώσεων σε εργαζόμενους, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες εισοδήματος.

«Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και των ελληνικών τραπεζών υπήρξε άμεση και αποτελεσματική, ώστε να δημιουργηθεί αυτή η γέφυρα χρηματοδότησης και να περιοριστούν οι επιπτώσεις της ύφεσης» διαπίστωσε ο κ. Ζανιάς.

Ειδική μνεία έκανε και στις αποφάσεις της Κομισιόν. «Σε αντίθεση με την προηγούμενη κρίση που η ΕΕ συνήθως αντιδρούσε πολύ λίγο – πολύ αργά, αυτή τη φορά αποφάσισε να σπάσει κάποια ταμπού, εκδίδοντας κοινό χρέος και δημιουργώντας μια νέα δημοσιονομική διευκόλυνση, η οποία επιβαρύνει σημαντικά τον κοινοτικό προϋπολογισμό» σχολίασε, με νόημα. 

«Οι συνδυασμένες αυτές ενέργειες των παραπάνω φορέων αντισταθμίζουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνητική μείωση του ελληνικού ΑΕΠ και, όπως φαίνεται, την περιορίζουν σε ένα μονοψήφιο ποσοστό. Βέβαια, πλήρης επάνοδος στο επίπεδο του ΑΕΠ του 2019 δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το 2022» εκτίμησε στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο νωρίτερα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προχώρησε στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για το ελληνικό ΑΕΠ, προβλέποντας ύφεση της τάξης του 7,5% για το 2020 (σ.σ. -5,8% η πρότερη εκτίμηση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή