Κομισιόν για ελληνικές τράπεζες: Από το 2021 οι όποιες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

Κομισιόν για ελληνικές τράπεζες: Από το 2021 οι όποιες επιπτώσεις από τον κορωνοϊό

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειδική αναφορά στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των ελληνικών τραπεζών πραγματοποιεί η Κομισιόν, στην έβδομη έκθεση του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας, η οποία εντάσσεται στη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση των ευρωπαϊκών αρχών, η αναστολή πληρωμής δανείων, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο φέτος στην ποιότητα του δανειοδοτικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών.

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα έχουν ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 και μέχρι στιγμής, στο ευνοϊκό καθεστώς έχει ενταχθεί περισσότερο από το 10% των συνολικών τραπεζικών δανείων. Βέβαια, οι τράπεζες είχαν προετοιμαστεί για την εξέλιξη αυτή, αυξάνοντας σημαντικά τις προβλέψεις στα αποτελέσματα του α’ τριμήνου του 2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το πλήρες μέγεθος των προβλέψεων θα καταστεί ευκρινές, μόνο μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων, κάτι το οποίο ενδεχομένως ασκήσει καθοδικούς κινδύνους στις τράπεζες για το 2021. Κι αυτό, διότι η περαιτέρω αύξηση των προβλέψεων είναι πιθανό να θέσει υπό πίεση την ήδη εξασθενημένη κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι οι όποιες δυνητικές επιπτώσεις θα αντικατοπτριστούν το επόμενο έτος, ενώ για το 2020 αναμένει περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,, τα οποία τον Μάρτιο του 2020 ανέρχονταν στο 39,6% επί των συνολικών δανείων. Μάλιστα, στο β’ τρίμηνο του έτους, εκτιμάται περαιτέρω μείωση, χάρη στην ενεργοποίηση του «Ηρακλή».

Την ίδια ώρα, η αδύναμη κερδοφορία, σε συνδυασμό με το κόστος των μελλοντικών ασφαλίσεων, δύναται να θέσει πρόσθετες προκλήσεις στην κεφαλαιακή θέση των τραπεζών, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι ο μέσος όρος του δείκτη CET 1 (common equity tier 1) υποχώρησε από το 15,9% στο τέλος του 2019 στο 14,6% στο α’ τρίμηνο του 2020.

Μάλιστα, παρότι η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών κινείται εντός των ευρωπαϊκών προδιαγραφών, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι η ποιότητα των τραπεζικών κεφαλαίων παραμένει χαμηλή, λόγω και του υψηλού μεγέθους του αναβαλλόμενου φόρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη, η Τράπεζα της Ελλάδας εκτίμησε ότι τα έκτακτα μέτρα που βρίσκονται σε εφαρμογή, δύνανται να δημιουργήσουν μια νέα γενιά κακοπληρωτών, μεγεθύνοντας το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 8 έως 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή