Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση του δήμου Αθηναίων

Ολοκληρώνεται η κτηματογράφηση του δήμου Αθηναίων

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φάση της ολοκλήρωσης εισέρχεται η διαδικασία κτηματογράφησης στο δήμο Αθηναίων, έπειτα από 12 χρόνια καθυστερήσεων, αναβολών και δικαστικών προσφυγών. Σε επίπεδο συλλογής δηλώσεων σε όλη τη χώρα, το ποσοστό έχει φτάσει στο 65%, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης από το δημαρχειακό μέγαρο, όπου συμμετείχε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αρμόδιου υφυπουργού, Δημήτρη Οικονόμου, του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη και της διοίκησης του Κτηματολογίου.

Στη σύσκεψη έγινε αναλυτική παρουσίαση της εξέλιξης της ανάρτησης στον Δήμο Αθηναίων από τον γενικό διευθυντή του Κτηματολογίου, Στέφανο Κοτσώλη με τη συμμετοχή του προέδρου, Δημήτρη Σταθάκη.

Η ανάρτηση ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και ολοκληρώνεται την 1η Οκτωβρίου. Για πρώτη φορά όλη η διαδικασία πραγματοποιείται ψηφιακά. Όπως έγινε γνωστό, ήδη δύο στους τρεις πολίτες ολοκλήρωσαν τον έλεγχο ψηφιακά και δεν επισκέφθηκαν το γραφείο στο Γαλάτσι.  Τα συνολικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα στην πρωτεύουσα είναι σχεδόν 1.300.000 και οι πολίτες ειδοποιήθηκαν από το Κτηματολόγιο με κάθε δυνατό τρόπο

«Το γεγονός ότι η υπόθεση “Κτηματολόγιο” ουσιαστικά κλείνει στον δήμο Αθηναίων εκπέμπει και ένα μήνυμα αισιοδοξίας γενικά για το πώς θα προχωρήσει το Κτηματολόγιο. Η προσπάθεια θα ενταθεί τους επόμενους μήνες. Είμαστε αποφασισμένοι στο ΥΠΕΝ να είμαστε ένα υπουργείο απτών αποτελεσμάτων», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Παράλληλα, όπως είπε, «τίποτε δεν μπορεί να πετύχει το Κτηματολόγιο μόνο του. Απαιτείται η συνεργασία όλων μας, των πολιτών, αλλά και των δήμων».

«Ο δήμος Αθηναίων νομίζω δείχνει τον δρόμο και για τους άλλους δήμους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ, προσθέτοντας ότι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου «θα είναι καλό νέο τόσο για την περιουσία όλων των Ελλήνων όσο και για το περιβάλλον».

«Μας πήρε σχεδόν 150 χρόνια αλλά πλέον η πόλη της Αθήνας, αποκτά Κτηματολόγιο. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, όχι μόνο γιατί διασφαλίζεται η ατομική περιουσία, αλλά και γιατί θωρακίζεται η περιουσία του δήμου Αθηναίων», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Όπως εξήγησε, «πρόκειται για περισσότερα από 1.100 ακίνητα, τα οποία αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για εμάς», ενώ επεσήμανε ότι «αυτό το πετύχαμε -και αυτό νομίζω είναι το μάθημα για όλους μας- αξιοποιώντας σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «στο τέλος του 2022 θα έχει κτηματολόγιο σε λειτουργία το 100% του Δήμου και το 95% του Νομού Αττικής». Όπως είπε, «το αδιέξοδο που έφεραν οι συνεχείς παρατάσεις έφτασε στο τέλος. Με την ολοκλήρωση της ανάρτησης στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, σε συνδυασμό με τις άλλες αναρτήσεις που τρέχουν, στο τέλος του 2020 τα μισά ακίνητα της χώρας θα έχουν λάβει Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ)».

Ενώ, μόνο το 2% των γεωτεμαχίων είναι αγνώστου ιδιοκτήτη και μόνο 5‰ των δικαιωμάτων θα πάνε σε επιτροπή ενστάσεων, σύμφωνα με τον υφυπουργό.

Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου, όσοι δεν έχουν προχωρήσει στον έλεγχο της ιδιοκτησίας τους στην κτηματογράφηση της Αθήνας έχουν ακόμη περιθώριο 7 ημερών να το πράξουν μέσα σε μερικά λεπτά. Ήδη, οι πολίτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη ψηφιακή ανάρτηση της χώρας, με περισσότερους από 100.000 να έχουν ελέγξει την ιδιοκτησία τους online και το 80% των αιτήσεων διόρθωσης να έχουν υποβληθεί ψηφιακά. Θα παραλαμβάνονται πάντως εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις και αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή