Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας για τις επιπτώσεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα

Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας για τις επιπτώσεις του νέου Πτωχευτικού Κώδικα

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποστάσεις από τη μελέτη της Deloitte για τον προωθούμενο Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και τις επιπτώσεις του στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών διατηρεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, όπως προκύπτει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργο Χατζηνικολάου.

Η μελέτη της Deloitte εκδόθηκε λίγο μετά τη δημοσίευση του κειμένου του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και αφορά τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας. Μεταξύ άλλων, η επίμαχη έκθεση αναφέρει ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θα επιφέρει τη δημιουργία έως και 9,8 δισεκατομμυρίων ευρώ νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (σ.σ. δυσμενές σενάριο).

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, όμως, η παραπάνω εκτίμηση βρίθει αρκετών αδιευκρίνιστων σημείων, ενώ υπολογίζει με εναλλακτικά σενάρια την επίπτωση του προτεινόμενου εξωδικαστικού μηχανισμού στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Την αύξηση την αποδίδει στη δημιουργία του νέου μηχανισμού, χωρίς να εκτιμά την αύξηση που αναμένεται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι του εν λόγω μηχανισμού» συνεχίζει ο διοικητής της ΤτΕ.

Και διερωτάται: «Όταν αναφέρει ότι υπό το δυσμενές σενάριο αναμένεται να δημιουργηθούν 9,8 δισ. νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πόσα από αυτά δημιουργούνται λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών και πόσα αποκλειστικά από τη λειτουργία του εξωτερικού μηχανισμού;».

Την ίδια ώρα, ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει ότι έχουν επέλθει σημαντικές βελτιώσεις στο προωθούμενο νομοσχέδιο, όπως η μείωση της περιμέτρου των ενήμερων οφειλετών που μπορούν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, μετά και την συμπερίληψη του κριτηρίου της «σημαντικής μείωσης του εισοδήματος».

Σημαντική δε, χαρακτηρίζει και τη δυνατότητα που παρέχεται σε ευάλωτους ενήμερους οφειλέτες να λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση της δόσης του δανείου, χωρίς υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθαρίζει ότι το κείμενο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έχει μεταβληθεί σε πολλά σημεία και καλεί τον κ. Χατζηνικολάου να αναμείνει τις νεότερες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή