Βελτιωμένη η βαθμολογία της Ελλάδας στους δείκτες διακυβέρνησης

Βελτιωμένη η βαθμολογία της Ελλάδας στους δείκτες διακυβέρνησης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα έχει καταφέρει να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε επίπεδο διακυβέρνησης(governance), παρ’ όλα αυτά η βαθμολογία της χώρας σε τομείς, όπως η πολιτική σταθερότητα, διαφθορά και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης παραμένουν σε επίπεδα κατώτερα σε σύγκριση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως προκύπτει από στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης διακυβέρνησης(Worldwide Governance Indicator –WGI) της Παγκόσμιας Τράπεζας βαθμολογεί τις επιδόσεις 214 χωρών σε έξι επιμέρους κατηγορίες: Συμμετοχή των πολιτών στην εκλογή της κυβέρνησης και ελευθερία του Τύπου, πολιτική σταθερότητα, αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ποιότητα των ρυθμιστικών αρχών, δικαιοσύνη και έλεγχος της διαφθοράς.

Μεταξύ των έξι κατηγοριών, η χώρα σημειώνει τη χειρότερη βαθμολογία στον έλεγχο της διαφθοράς. Αν και κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της (56,25 το 2019 από 55,77 το 2018), εντούτοις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και υπολείπεται έναντι των μεγάλων οικονομιών. Για παράδειγμα, η αντίστοιχη βαθμολογία των ΗΠΑ είναι 84,62, αν και οι πολιτικές Τραμπ είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2018(88,46).

Στην υποκατηγορία συμμετοχής των πολιτών στην εκλογή της κυβέρνησης και ελευθερία του Τύπου, η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να βελτιώσει τη βαθμολογία της στο 77,34 από 75,37. Χαρακτηριστική η αντίθεση με την Τουρκία στη συγκεκριμένη υποκατηγορία, όπου εξαιτίας της στάσης που τηρεί η κυβέρνηση Ερντογάν η βαθμολογία είναι κατά πολύ κάτω του μέσου όρου, μόλις στις 24,63 μονάδες.

Ως προς την πολιτική σταθερότητα, παρατηρείται βελτίωση μεν των επιδόσεων της Ελλάδας στο 57,14 από 53,81, παραμένει όμως σε χαμηλά επίπεδα. Εν όψει εκλογών, αλλά και εξαιτίας των πρόσφατων περιστατικών ρατσιστικής βίας, χαμηλή και η βαθμολογία των ΗΠΑ, στις 57,62 μονάδες.

Αισθητή η βελτίωση της βαθμολογίας ως προς την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, με 66,83 από 65,87 στην κατάταξη του 2018. Καλύτερες οι συνθήκες και ως προς την ποιότητα και εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, όπως καταδεικνύουν οι βελτιωμένες επιδόσεις της χώρας στη συγκεκριμένη κατηγορία(βαθμολογία 70,67 από 66,35 το 2018.

Τέλος ως προς τη Δικαιοσύνη και την ευρύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς, παρατηρείται αισθητή βελτίωση δέκα μονάδων στις επιδόσεις της Ελλάδας(60,58 από 50,48 στην κατάταξη του 2018), καταφέρνοντας να ξεπεράσει τη γείτονα Ιταλία, οι επιδόσεις της οποίας είναι εξαιρετικά χαμηλές στη συγκεκριμένη κατηγορία(61,54). Παρ’ όλα αυτά, υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία(92,31) και η Γαλλία(89,42).

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή