Δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής μεταποίησης τον Σεπτέμβριο

Δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής μεταποίησης τον Σεπτέμβριο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανάπτυξης επέστρεψε τον Σεπτέμβριο ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος, με τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας να ανακάμπτει σε υψηλά επτά μηνών.

Ο δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit για τη δραστηριότητα στο μεταποιητικό κλάδο ανήλθε στις 50 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 49,4 μονάδες του Αυγούστου. Ο ΡΜΙ ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο, επιστρέφοντας στο όριο του 50, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. 

Η ευρεία σταθεροποίηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου συνέβαλε εν μέρει στην αύξηση της τιμής του κύριου δείκτη. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Παραγωγής έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών, δεδομένου ότι υπήρξαν ορισμένες αναφορές για βελτίωση των συνθηκών ζήτησης.

Τα τελευταία δεδομένα της έρευνας PMI υπέδειξαν ότι οι λειτουργικές συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τέλος σε μία περίοδο έξι μηνών συνεχούς συρρίκνωσης. Παράλληλα, η παραγωγή σταθεροποιήθηκε σε γενικές γραμμές, λόγω του χαμηλότερου ρυθμού μείωσης των νέων παραγγελιών. Επίσης, οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό εργαζομένων τους για δεύτερο συνεχή μήνα και με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο, παρά τις περαιτέρω ενδείξεις αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού. Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη παρέμεινε σταθερή, υποχωρώντας ωστόσο ελαφρώς από την αντίστοιχη που παρατηρήθηκε τον Αύγουστο, ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό λόγω της έλλειψης πρώτων υλών. Ωστόσο, οι τιμές πώλησης μειώθηκαν και πάλι, καθώς οι εταιρείες προσπάθησαν να ενισχύσουν τις πωλήσεις.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας, η Σιαν Τζόουνς οικονομολόγος στην IHS Markit, είπε: «Ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας παρουσίασε αισιόδοξες ενδείξεις ανάκαμψης τον Σεπτέμβριο, καθώς οι λειτουργικές συνθήκες σταθεροποιήθηκαν και ο Δείκτης Παραγωγής έκλεισε πάνω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Παρότι οι νέες παραγγελίες παρέμειναν σε πλαίσια συρρίκνωσης, η μείωση τόσο του συνόλου των πωλήσεων όσο και των εξαγωγών εξασθένησε σημαντικά.

Κατά συνέπεια, η δημιουργία θέσεων εργασίας αυξήθηκε, καθώς οι κατασκευαστές διεύρυναν τα επίπεδα απασχόλησης, λόγω των περαιτέρω προσδοκιών ότι η παραγωγή θα αυξηθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή