ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ θα φέρει αμερικανικές επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας

Αδ. Γεωργιάδης: Η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ θα φέρει αμερικανικές επενδύσεις έρευνας και τεχνολογίας

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν πολλές αμερικανικές επενδύσεις από το χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας το προσεχές διάστημα εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τη συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ στους συγκεκριμένους τομείς.

«Για πρώτη φορά εμπλέκουμε και τον ιδιωτικό τομέα μας σε μια διακρατική απόφαση. Δεν είναι απλώς μια συμφωνία ευχών ότι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται να συνεργαστούν στους τομείς έρευνας και τεχνολογίας, αλλά μία συμφωνία που λέει ρητώς ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενθαρρύνει και δεσμεύεται να βοηθήσει αμερικανικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει το αμερικανικό κράτος, η Ελλάδα θα είναι μία από τις χώρες που αν μια τέτοια εταιρεία θέλει να έρθει και να επενδύσει, θα μπορεί να λαμβάνει εγγύηση του αμερικανικού Δημοσίου στα δάνειά της, άρα αρκετά χαμηλότερο επιτόκιο ή ακόμα και funding αν αυτό χρειαστεί. Θα δείτε πολλές αμερικανικές επενδύσεις σε αυτό τον τομέα τους επόμενους μήνες», υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm.

Aναφερόμενος στις πληρωμές μέσω ΕΣΠΑ ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι οι πληρωμές που παίρνουμε από την Ε.Ε. φέτος «είναι το ρεκόρ μας σε πληρωμές μέσα σε ένα χρόνο από την πρώτη μέρα που βρεθήκαμε στην Ε.Ε.». Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η Ελλάδα έστειλε χθες αίτημα πληρωμής στο ΕΣΠΑ για δαπάνες 700 εκατ. ευρώ σε δύο τομεακά προγράμματα. Παράλληλα, επικαλούμενος τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ανέφερε ότι τον Αύγουστο ήρθαν έξτρα 2.5 δισ. από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων λόγω της ταχείας απορρόφησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το υπουργείο Ανάπτυξης και τα συναρμόδια υπουργεία.

Για το πώς επηρεάζει η πανδημία την οικονομία ο κ. Γεωργιάδης παραδέχθηκε ότι ο Covid-19 επηρεάζει την οικονομία, κυρίως στη μικρομεσαία επιχείρηση και ιδίως σε επίπεδο καθημερινών επιχειρηματικών δράσεων. Υπάρχουν κλάδοι μάλιστα που κινδυνεύουν με ολοσχερή καταστροφή.

«Εάν το εμβόλιο έλθει μέχρι τέλους του 2020 – κι εγώ πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό τελικά γιατί μεγάλες εταιρείες λένε ότι είναι εντός χρονοδιαγράμματος για να έχουν έτοιμα τα εμβόλια – το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά γιατί θα μπορέσουμε να σώσουμε τον τουρισμό. Εάν αυτό δεν συμβεί και έχουμε το εμβόλιο εντός του 2021, χωρίς δηλαδή να προλάβουμε την περίοδο των προκρατήσεων, τότε ασφαλώς δεν θα έχουμε την ανάκαμψη που θα θέλαμε την επόμενη χρονιά».

Αναφερόμενος στις επενδύσεις, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι συνεχίζονται με αυξανόμενο ρυθμό και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση συνεργασίας της ENEL με την AQUA για επενδύσεις στην Ελλάδα άνω του 1 δισ. ευρώ. «Όλα τα μεγάλα πρότζεκτ συνεχίζονται και μάλιστα με πιο μεγάλο ενδιαφέρον κυρίως διότι πρώτον οι επενδυτές βλέπουν ότι η κυβέρνηση έχει πράγματι νομοθετήσει όλα αυτά που έχει υποσχεθεί στον τομέα απλοποίησης των διαδικασιών και δεύτερον επειδή η Ελλάδα σ’ αυτήν την κρίση κέρδισε σε φήμη. Φάνηκε ότι είμαστε μία χώρα λειτουργική, που κατάφερε να ξεπεράσει πολλές άλλες, θεωρητικά καλύτερα οργανωμένες από εμάς, χώρες στην διαχείριση της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά.