Νέο ιστορικό ναδίρ για την απόδοση του 10ετούς

Νέο ιστορικό ναδίρ για την απόδοση του 10ετούς

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, με το ολοένα και χαμηλότερο κόστος δανεισμού να εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης για χρηματοδότηση μέσω ομολογιακών εκδόσεων και κάλυψη των δανειακών αναγκών. 

Η απόδοση του 10ετούς, η οποία τις τελευταίες ημέρες παραμένει σταθερά κάτω από το όριο του 1%, υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και το 0,932%.

Οι μακροοικονομικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για τις αγορές ομολόγων, καθώς η αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές και τα «στοιχήματα» για πρόσθετα μέτρα νομισματικής στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε κρατικό χρέος. Η ΕΚΤ, μέσω του συμπληρωματικού προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας (PEPP) έχει αγοράσει τίτλους του ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ύψους 12,966 δισ. ευρώ.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 484 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 352 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς, σε μια ακόμη ένδειξη του έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Η περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού επέτρεψε στον ΟΔΔΗΧ να δανεισθεί σήμερα με αρνητικό επιτόκιο κατά τη δημοπρασία βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων. Ο ΟΔΔΗΧ άντλησε το ποσό των 812,5 εκατ. ευρώ από την έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο -0,16%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή