Handelsblatt: Η Ελλάδα κερδίζει επενδυτές παρά την κρίση του κορωνοϊού

Handelsblatt: Η Ελλάδα κερδίζει επενδυτές παρά την κρίση του κορωνοϊού

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα κερδίζει επενδυτές – Παρά την κρίση του κορωνοϊού», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρεται στη μεγάλη επένδυση της Microsoft στη χώρα καθώς και στη γενικότερη θετική εικόνα που φαίνεται, σύμφωνα με στοιχεία, να επικρατεί στον τομέα των επενδύσεων. 

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ ήρθε προσωπικά στην Αθήνα για να ανακοινώσει τα σχέδιά του και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον υποδέχθηκε στο πιο όμορφο μέρος της χώρας – την Ακρόπολη, αναφέρεται στο δημοσίευμα. Άλλωστε, πρόκειται για μια σημαντική επένδυση: Η Microsoft θα κατασκευάσει τρία κέντρα διαχείρισης δεδομένων (Cloud) στην Αθήνα για περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Αυτό θα κάνει την Ελλάδα την όγδοη τοποθεσία της διεθνούς πλατφόρμας Αzure της Microsoft στην Ε.Ε..

Η εταιρεία πρόκειται επίσης να παρέχει ψηφιακές δεξιότητες σε 100.000 δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς και σε μαθητευόμενους κατά τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη στην οποία η Microsoft θα κατασκευάσει κέντρα διαχείρισης δεδομένων», αναφέρει ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Αυτό ήταν «μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης», λέει ο κ. Πατέλης στη Handelsblatt.

Επιπλέον, το δημοσίευμα αναφέρει ότι για την Ελλάδα, η οποία είχε γίνει γνωστή ως «η χώρα της κρίσης» δεν υπάρχει πιο άμεση ανάγκη από τις επενδύσεις. Μεταξύ των ετών 2008 και 2016, η Ελλάδα έχασε συνολικά το 26% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της (ΑΕΠ). Τα έσοδα έπεσαν κατά ένα τρίτο και ο ιδιωτικός πλούτος συρρικνώθηκε κατά 40%.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) θέτει το επενδυτικό κενό από τα χρόνια της κρίσης στα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Το 2019, οι επενδύσεις έφτασαν μόλις το 11% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση ήταν στο 26%, ενώ στη δεκαετία του 1970 ήταν ακόμη μεταξύ 30 και 40%. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι λίγο πάνω από 20%.

Ο πρόεδρος της Microsoft αναφέρει ότι η Ελλάδα «αναδύθηκε από την κρίση με νέα δύναμη». Αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που η εταιρεία του αποφάσισε να επενδύσει στη χώρα. «Δεν το κάνουμε αυτό σε οποιαδήποτε χώρα, και δεν πήραμε εύκολα την απόφαση». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού «δεν έχει διαφύγει της προσοχής μας». Τα νέα κέντρα διαχείρισης δεδομένων θα δημιουργήσουν «ένα νέο οικοσύστημα για προγραμματιστές λογισμικού» στην Ελλάδα.

Επιπλέον, στο δημοσίευμα τονίζεται, ότι παρόλο που ο όγκος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ακόμα μικρός, η ποιότητά τους είναι υψηλή: Τα προηγούμενα τρία χρόνια, το 15% αφορούσε στον τομέα της Πληροφορικής. Η Ελλάδα δεν βρίσκεται λοιπόν πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Η συμβουλευτική εταιρεία Ernst & Young Greece (EY) βεβαιώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τις επενδυτικές συνθήκες στη «Μελέτη Ελκυστικότητας για το 2020».

Η μελέτη αναφέρει ότι το ανθρώπινο κεφάλαιο, οι καλές υποδομές τηλεπικοινωνιών και η ποιότητα ζωής αποτελούν τα «δυνατά σημεία» της Ελλάδας, ενώ το 81% των επιχειρηματιών που ερωτήθηκαν τα χαρακτήρισαν ως θετικά στοιχεία. 

Πηγή: Handelsblatt

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή