«Πράσινο φως» από Κομισιόν σε πρόγραμμα στήριξης ελληνικών επιχειρήσεων

«Πράσινο φως» από Κομισιόν σε πρόγραμμα στήριξης ελληνικών επιχειρήσεων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελληνικό πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, των μεταφορών, των κατασκευών και της ενέργειας που έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα μέτρα που επιβάλλονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνoϊού ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το μέτρο εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις, αναφέρει η ανακοίνωση της Κομισιόν. Η υποστήριξη, η οποία θα λάβει τη μορφή επιδοτούμενων δανείων, θα είναι ανοικτή σε εταιρείες με έως και 3.000 υπαλλήλους στους σχετικούς τομείς.

Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί με τους πόρους του Ελληνικού Ταμείου Υποδομών(Infrastructure Fund of Funds – InfraFoF»), το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ελληνικό Ταμείο Υποδομών διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί μέσω τοπικών τραπεζών για λογαριασμό του Ελληνικού Ταμείου Υποδομών, το οποίο απαιτεί επίσης από τις τράπεζες να παρέχουν συμπληρωματική χρηματοδότηση στα δημόσια δάνεια.

Το μέτρο στοχεύει στο να βοηθήσει τους δικαιούχους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ρευστότητάς τους και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους κατά τη διάρκεια και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το μέτρο είναι σύμφωνο με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, i) η υποστήριξη μπορεί να χορηγηθεί μόνο σε σχέση με νέα δάνεια · ii) τα επιτόκια που εφαρμόζονται στα επιδοτούμενα δάνεια είναι σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο · και iii) τα επιδοτούμενα δάνεια μπορούν να χορηγηθούν έως τις 30 Ιουνίου 2021. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπιση σοβαρής διαταραχής στην ελληνική οικονομία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή