Πάνω από 16,75 δισ. ευρώ οι προσφορές στην επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Πάνω από 16,75 δισ. ευρώ οι προσφορές στην επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα 16,75 δισ. ευρώ ξεπέρασαν οι προσφορές για την επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου, με την οποία το Δημόσιο επιδίωξε να κεφαλαιοποίησει το ευνοϊκό κλίμα που υπάρχει αυτό το διάστημα για ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς και το «χτίσιμο» της καμπύλης των αποδόσεων, μεγαλώνοντας την ρευστότητα των ελληνικών εκδόσεων, με την χώρα να αποκτά έτσι σιγά-σιγά το προφίλ μίας «κανονικής» αγοράς. Μέσω της επανέκδοσης του 15ετούς, το ελληνικό Δημόσιο αντλεί το ποσό των δύο δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο mid swap +135 μονάδες βάσης δηλαδή κοντά στο 1,28%. Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να είναι μεγάλο, η τιμολόγηση διαμορφώθηκε στις 125 μονάδες βάσης, δηλαδή κοντά στο 1,17%. Να σημειωθεί ότι η απόδοση του 15ετούς στη δευτερογενή αγορά κινείται στο 1,028%. Τον Ιανουάριο, και προ πανδημίας, η ζήτηση για το 15ετές που εξέδωσε η Ελλάδα (το πρώτο στα τελευταία 10 χρόνια) ήταν εντυπωσιακή, στα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,91% και το κουπόνι στο 1,875%.

Από το reopening του 15ετούς, ο ΟΔΔΗΧ άντλησε δύο δισ. ευρώ, με το ποσό να προστίθεται στα 2,5 δισ. ευρώ που είναι το μέγεθος της ήδη υπάρχουσας έκδοσης, μεγαλώνοντας έτσι τη ρευστότητα του συγκεκριμένου τίτλου, όπως ακριβώς έγινε και με την επανέκδοση του 10ετούς τον Σεπτέμβριο.

Η σημερινή έκδοση αποτελεί την πέμπτη συνολικά φέτος και την τέταρτη εν μέσω της κρίσης της πανδημίας, με την Ελλάδα να έχει αντλήσει εντός του 2020 10 δισ. ευρώ. 

Η επιλογή του timing της έκδοσης, δεν είναι τυχαία. Στόχος ήταν να γίνει μετά την διπλή έξοδο της Ε.Ε στις αγορές με τα 10ετή και 20ετή κοινωνικά ομόλογα τα οποία και συγκέντρωσαν ζήτηση-ρεκόρ άνω των 233 δισ. ευρώ, αλλά και πριν τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ οι οποίες μπορεί να αποτελέσουν αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τις αγορές. Επίσης, με δεδομένη και την σημαντική έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, το επόμενο διάστημα κρύβει αρκετές αβεβαιότητες οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμες πιέσεις στην αγορά ομολόγων μετά και το ισχυρό ράλι του τελευταίου διαστήματος.

Σημειώνεται πως ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι πέντε διεθνείς τράπεζες BNP Paribas, Commerzbank, Goldman Sachs, HSBC και J. Morgan, ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση B1 / BB- / BB / BBL από τις Moody’s, S&P, Fitch και DBRS αντίστοιχα.

Χρ. Σταϊκούρας: Η επιτυχία της επανέκδοσης επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών

Η Ελλάδα προχώρησε, σήμερα, σε έκδοση 15ετούς ομολόγου, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο δανεισμού. Άντλησε, από τις αγορές, 2 δισ. ευρώ, με κόστος κάτω από το 1,2%, όταν στην έκδοση του Φεβρουαρίου, την πρώτη αντίστοιχης διάρκειας μετά από μία δεκαετία, προ κορωνοϊού, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 1,9%, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Υπογραμμίζουμε, επίσης, την υψηλή ζήτηση και την εξαιρετική ποιότητα της σημερινής έκδοσης. Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στη διαχείριση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, αυξάνει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σε συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας, λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης και των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή μας.

Λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα για τη βήμα-βήμα βελτίωση της ισχύος της πατρίδας μας. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και οι προκλήσεις μεγάλες. Είναι στο χέρι μας να τις υπερβούμε. Και θα τις ξεπεράσουμε, με πίστη στις δυνάμεις μας, με σχέδιο, με ρεαλισμό και σκληρή δουλειά, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή