Το facelift της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μαγνήτης για επενδυτές ακινήτων

Το facelift της Αθηναϊκής Ριβιέρας, μαγνήτης για επενδυτές ακινήτων

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υπό εξέλιξη μεταμόρφωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας με μεγάλα επενδυτικά έργα, οικιστικά και υποδομών, όχι μόνο δεν έχει διαφύγει την προσοχή της διεθνούς αγοράς αλλά φαίνεται να αποτελεί στην παρούσα φάση ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για επενδύσεις σε ακίνητα από μια μεγάλη γκάμα δυνητικών αγοραστών από όλο τον κόσμο.

Στο δυτικό παραλιακό μέτωπο της Αττικής μπορεί να βρει κανείς πλέον σήμερα από υπερπολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτές που αναπτύσσει ο Αστέρας Βουλιαγμένης, έως διαμερίσματα σε ουρανοξύστη που θα κατασκευάσει η Lamda Development στο Ελληνικό, και από πολυτελείς μεζονέτες στη Βούλα, όπως αυτές που επιδιώκει να αναπτύξει η Hines, έως μεταχειρισμένα ακίνητα σε υφιστάμενες πολυκατοικίες της παραλίας του Παλαιού Φαλήρου.

Ανάπλαση

Μια σειρά μεγάλων έργων, όπως η ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου με την υπογειοποίηση της παραλιακής ή τα αντίστοιχα έργα που σχεδιάζονται για το Ελληνικό, διαμορφώνει έναν πόλο έλξης που ξεπερνάει ίσως και τα ευρωπαϊκά σύνορα, εκτιμούν διεθνείς μεσιτικοί οίκοι.

Ορισμένοι υπολογίζουν πως αυτή τη στιγμή έχουν αδειοδοτηθεί ή ωριμάσει επενδύσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με μεγαλύτερη επένδυση αυτή στο Ελληνικό. Ομως ένας μεγάλος ακόμα αριθμός αναπτύξεων κοσμεί την παραλία: τα Αστέρια της Γλυφάδας, η μαρίνα του Φλοίσβου, η υπό παραχώρηση μαρίνα του Αλίμου, το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, οι αξιοποιήσεις στις παραλίες της Βούλας και της Βάρκιζας, αλλά και εκτάσεις της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) που έχουν παραχωρηθεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες ή που αναμένουν την αξιοποίησή τους όπως αυτή στην Ανάβυσσο, είναι βασικά κομμάτια του παζλ της νέας εικόνας της πρωτεύουσας.

Σε αυτό το περιβάλλον, και παρά την πανδημία, εκδηλώνεται έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο από Ελληνες ιδιώτες που διαβλέπουν τις προοπτικές όσο βέβαια και από ξένους ιδιώτες και ειδικευμένες εταιρείες.

Επιπλέον, καθώς η Ελλάδα έχει αποκτήσει τέσσερις πυλώνες προσέλκυσης ξένων για να κατοικήσουν εδώ, το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας», το καθεστώς των Non-Doms, τις ρυθμίσεις για χαμηλή φορολόγηση ξένων συνταξιούχων και τώρα και κίνητρα για τη μετεγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων με ευνοϊκές φορολογικές προβλέψεις για τους εργαζομένους τους που θα μετεγκατασταθούν εδώ, η αγορά κατοικίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ζωηρούς ρυθμούς τα επόμενα έτη.

Σε ειδική ανάλυσή της για την Αθηναϊκή Ριβιέρα, η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property αναφέρει ότι «καθώς η Αθήνα έχει μετατραπεί σε έναν δημοφιλή τουριστικό και επενδυτικό προορισμό, εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας επενδύουν αυτήν την περίοδο σε μεγάλα έργα φιλοξενίας και σε οικιστικά συγκροτήματα κατά μήκος της ακτής της Αθηναϊκής Ριβιέρας».

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανοδική πορεία των αξιών συνολικά στα νότια προάστια, αλλά και την πραγματοποίηση επενδύσεων και από οικοδομικές εταιρείες, για την ανέγερση νέων συγκροτημάτων. Σύμφωνα με την Algean, οι νέες αναπτύξεις που δρομολογούνται αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν την εικόνα του παραλιακού μετώπου, να επαναφέρουν την αίγλη του παρελθόντος και να ενισχύσουν σημαντικά τη ζήτηση για κατοικίες στα νότια προάστια εν γένει. Μάλιστα, οι νέες τάσεις, όπως η εξ αποστάσεως εργασία, ενδέχεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη ζήτηση για κατοικίες στην περιοχή, καθώς οι υποψήφιοι αγοραστές θα μπορούν να συνδυάσουν την εργασία τους με τις μοναδικές δραστηριότητες ψυχαγωγίας που προσφέρονται σε ένα από τα καλύτερα κλίματα του πλανήτη.

Ελληνικό

Η μεγαλύτερη επένδυση, τόσο σε ύψος κεφαλαίων όσο και σε μέγεθος, αφορά το Ελληνικό. Σύμφωνα με την Algean, οι ζητούμενες τιμές στην ευρύτερη περιοχή κινούνται μεταξύ 2.500-4.000 ευρώ/τ.μ., ωστόσο υπάρχουν και ορισμένα ξεχωριστά ακίνητα, τα οποία αποτιμώνται προς 6.500 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τα σχέδια της Lamda Development, στο ακίνητο του Ελληνικού σχεδιάζεται η κατασκευή έως 10.000 κατοικιών σε βάθος 15 ετών. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου αναμένεται να προσεγγίσει τα 8 δισ. ευρώ.

Στη γειτονική Γλυφάδα δρομολογείται η ανάπλαση των πρώην Αστεριών από την Grivalia Hospitality. Το επενδυτικό σχέδιο των περίπου 60 εκατ. ευρώ προβλέπει τη μετατροπή της περιοχής των 285 στρεμμάτων σε ένα πολυτελές θέρετρο εντός του αστικού ιστού. Εκτός από την ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων, θα αναπτυχθούν και πλήρως εξοπλισμένες βίλες, όπως επίσης χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με την Algean Property, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών στην περιοχή της Γλυφάδας σήμερα κινούνται μεταξύ 2.500-4.500 ευρώ/τ.μ., ενώ σε ορισμένα καλύτερα ακίνητα το κόστος μπορεί να αυξηθεί έως και 6.500 ευρώ/τ.μ.

Στην περιοχή της Βούλας και της Βουλιαγμένης, εντοπίζονται επίσης σημαντικές επενδύσεις, όπως η ανάπλαση του Αστέρα Βουλιαγμένης και της μαρίνας του. Αντίστοιχα, στη Βούλα ανακοινώθηκε πρόσφατα μια νέα επένδυση από την κοινοπραξία των ξένων ομίλων Hines και Henderson Park, για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος 400 πολυτελών κατοικιών, σε έκταση 71.000 τ.μ. Στην περιοχή της Βούλας, οι ζητούμενες τιμές πώλησης κατοικιών κινούνται μεταξύ 2.500 και 5.000 ευρώ/τ.μ., ενώ τα καλύτερα ακίνητα μπορεί να πωληθούν κι έναντι 7.000 ευρώ/τ.μ. Στη Βουλιαγμένη, οι τιμές είναι ακόμα υψηλότερες και κινούνται από 3.000 έως 5.500 ευρώ/τ.μ., ενώ τα ακριβότερα ακίνητα τιμολογούνται ακόμα και στις 9.000 ευρώ/τ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή