ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΟΜΙΔΑ: Οι αστερίσκοι στο πολεοδομικό νομοσχέδιο

ΠΟΜΙΔΑ: Οι αστερίσκοι στο πολεοδομικό νομοσχέδιο

Πλήθος θετικών διατάξεων για τους πολίτες εντοπίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων(ΠΟΜΙΔΑ) στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή από τον ΥΠΕΝ κ. Κωστή Χατζηδάκη. Πλην όμως η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζει και ορισμένες ενστάσεις, εντοπίζοντας ως σημαντικότερο πρόβλημα ότι το νομοσχέδιο αφήνει ανεπίλυτο το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων.

Μεταξύ των θετικών διατάξεων η ΠΟΜΙΔΑ επικαλείται την ετήσια παράταση της δυνατότητας δικαστικής διεκδίκησης ακινήτων που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, την ανάκληση μακροχρόνιων ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, τη μεταφορά συντελεστή δόμησης και την επίλυση του προβλήματος των μικροαυθαιρεσιών σε πολυκατοικίες οι οποίες μέχρι τώρα παρεμπόδιζαν τη μεταβίβαση των ιδιοκτησιών αυτών. Πολλές από τις διατάξεις αυτές ανταποκρίνονται θετικά σε επίμονα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία με το νομοσχέδιο ορίζεται και μέλος του νέου Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας.

Το νομοσχέδιο ορθά παρατείνει επί ένα έτος το δικαίωμα διόρθωσης των εσφαλμένων πρώτων εγγραφών και διεκδίκησης των ιδιοκτησιών που καταχωρήθηκαν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», πλην όμως δεν συμπεριέλαβε τις 35 περιοχές (μεταξύ των οποίων Βριλήσσια και Ελευσίνα) που ακατανόητα εξαιρέθηκαν από τις προηγούμενες παρατάσεις, ούτε ικανοποιεί το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για αναγνώριση του δικαιώματος των πολιτών που θα χάσουν οριστικά κάθε προθεσμία, να ζητήσουν την αυτούσια επιστροφή του ακινήτου τους.

Επίσης, το νομοσχέδιο περιορίζει σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια τη δυνατότητα ανοικοδόμησης των εκτός σχεδίου ακινήτων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, απαξιώνοντάς τα σε βάθος χρόνου, αλλά το κυριότερο είναι ότι εξακολουθεί να αφήνει ανεπίλυτο το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων.

«Έχουμε με σαφήνεια επισημάνει ότι όσο οι υπηρεσίες του Δημοσίου, το οποίο τόσο στο πεδίο του Κτηματολογίου όπου είναι «και παίκτης και διαιτητής» όσο και στο πεδίο των δασικών χαρτών, όπου χαρακτηρίζει τα πάντα ως δήθεν «δάση», εξακολουθούν να δηλώνουν και να διεκδικούν τα πάντα και για πάντα από τους πολίτες, σέρνοντάς τους σε ανάλγητες διαδικασίες πολύχρονων δικαστικών αγώνων και ενστάσεων, τόσο δεν θα μπορεί να κλείσει το Κτηματολόγιο και οι Χάρτες, οι οποίοι κινδυνεύουν έτσι να μετατραπούν σε μηχανισμούς αρπαγής της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας».

Ενημερωτική εκδήλωση την Κυριακή

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αυτού, οι υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων, τα προβλήματα που προκαλεί η πανδημία στην ιδιοκτησία, οι εξελίξεις με τον ΕΝΦΙΑ και τις αντικειμενικές αξίες καθώς και όλα τα θέματα που απασχολούν τους ιδιοκτήτες ακινήτων  θα αναλυθούν και θα συζητηθούν στην ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ, που θα διεξαχθεί την ΚΥΡΙΑΚΗ, 29η NOEMBΡIOY 2020, από τις 10 π.μ. με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Βουλευτή Κορινθίας κ. Νίκο Ταγαρά.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την ΠΟΜΙΔΑ και την ΕΝΩΣΗ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ  ΑΚΙΝΗΤΩΝ  ΝΟΜΟΥ  ΑΧΑΪΑΣ, και θα μεταδοθεί διαδικτυακά σε ζωντανή livestreaming εκπομπή και ελεύθερη παρακολούθηση από την ιστοσελίδα της ΠΟΜΙΔΑ www.pomida.gr .