Μπλόκο από ΣτΕ στο άνοιγμα προσφοράς για την Εγνατία Οδό

Αρκετοί ακόμα μήνες θα απαιτηθούν έως ότου αποφασιστεί το αν θα προχωρήσει ή όχι ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού. Χθες, όπως έγινε γνωστό, το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή που είχαν καταθέσει τις προηγούμενες ημέρες οι κοινοπραξίες Ακτωρ – Roadis και Μυτιληναίος – Vinci. Με αυτήν οι δύο εταιρείες προσέφευγαν ενάντια στην απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τη διαδικασία του διαγωνισμού χωρίς να χορηγήσει νέα παράταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣτΕ έκανε δεκτά κατά πλειοψηφία τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί έως ότου εκδικαστεί η κύρια προσφυγή. Ως εκ τούτου, το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να προχωρήσει τη διαγωνιστική διαδικασία ανοίγοντας, π.χ., τη μία και μοναδική προσφορά που έχει καταθέσει η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και EGIS Projects. Σημειωτέον ότι έχουν ήδη δοθεί επτά παρατάσεις στον συγκεκριμένο διαγωνισμό και αν το ΤΑΙΠΕΔ δεχόταν το αίτημα της «Ακτωρ» και της «Μυτιληναίος» θα επρόκειτο για την όγδοη κατά σειρά.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαια στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς εκτιμάται ότι το ύψος της σύμβασης θα είναι αξίας αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός προβλέπει την παραχώρηση της εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού, μήκους 658 χιλιομέτρων, για τα επόμενα 40 χρόνια. Ο ανάδοχος θα αναλάβει παράλληλα τη χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση της Εγνατίας και των τριών κάθετων οδικών αξόνων αυτής, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τους άξονες που συνδέουν την Εγνατία με την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία και συγκεκριμένα τα τμήματα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, Χαλάστρα – Εύζωνοι και Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας.
Ασφαλώς, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η καθυστέρηση με την προσφυγή στο ΣτΕ, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού εξακολουθεί να έχει εκκρεμότητες, όπως, για παράδειγμα, η αδειοδότηση και ολοκλήρωση της κατασκευής μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων, ενώ επίλυση απαιτείται και για το ζήτημα της υλοποίησης των σταθμών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Ελευθεροχωρίου, Ωραιοκάστρου, Αρδανίου και Σώστη. Για τους σταθμούς υπάρχουν συμβάσεις που παραμένουν ανενεργές από το 2011. Επίσης, απαιτούνται αποφάσεις για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων σε ορισμένα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, ενώ εκκρεμούν και ορισμένες απαλλοτριώσεις για εργασίες που προβλέπονται για την αναβάθμιση των κάθετων οδικών αξόνων.