Εξι μέτρα για την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό

Εξι μέτρα για την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στοχευμένα σε επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και χρειάζονται μια στήριξη για να ορθοποδήσουν ξανά και όχι σε όσες ήταν προβληματικές από πριν και δεν έχουν προοπτικές επιβίωσης μακροπρόθεσμα, θα είναι τα μέτρα της «επόμενης μέρας», για την έξοδο από την κρίση της πανδημίας.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν θέλει να συντηρήσει επιχειρήσεις – «ζόμπι», αλλά όσες έχουν προοπτικές να συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου μακροπρόθεσμα. Θέλει να βοηθήσει όσες ήταν άτυχες και βρέθηκαν με κατεβασμένα ρολά ή δραματικά μειωμένο τζίρο το 2020 λόγω πανδημίας, χωρίς να ευθύνονται και όχι τους υπόλοιπους. Μάλιστα, στελέχη της επικαλούνται τα  στοιχεία του ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τα οποία, στο 11μηνο του 2020 έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις από το 2019, 11.398 έναντι 18.291, καθώς κρατήθηκαν στη ζωή χάρη στα κυβερνητικά μέτρα στήριξης. 

Τον Απρίλιο

Ο ορίζοντας για τα μέτρα της επόμενης μέρας είναι ο Απρίλιος. Τότε θα λήξει η ισχύς των μέτρων γενικευμένης στήριξης που θα εφαρμοστούν το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς. Τι θα ακολουθήσει; Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του οικονομικού επιτελείου, στα θεωρούμενα βέβαια μέτρα περιλαμβάνονται:

• Η ενεργοποίηση του Κανονισμού της Ε.Ε. για την κάλυψη παγίων δαπανών επιχειρήσεων των οποίων η δραστηριότητα ανεστάλη ή μειώθηκε ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Το μέτρο αυτό στοχεύει βασικά σε επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους και όχι προσωπικές και η ενίσχυση μπορεί να φτάσει τα 3 εκατ. ευρώ έναντι των 800.000 ευρώ της επιστρεπτέας. Εδώ στο επίκεντρο βρίσκονται μεσαίες επιχειρήσεις, με τον ώς τώρα σχεδιασμό να προβλέπει κάλυψη όσων απασχολούν ώς 250 άτομα. Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η ενίσχυση μπορεί να δοθεί ώς τις 30 Ιουνίου 2021 και καλύπτει την περίοδο από 1ης Μαρτίου 2020.

• Κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, ώστε να βελτιωθεί το μέγεθός τους από πλευράς οικονομικής αποτελεσματικότητας, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του πορίσματος της Επιτροπής Πισσαρίδη. Εξετάζονται φοροελαφρύνσεις για μια αρχική περίοδο, μετά τη συγχώνευση, καθώς και ειδικά προγράμματα δανειοδότησης. Εξετάζεται επίσης, όπως αναφέρει και το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, «η εισαγωγή μιας νέας νομικής μορφής για τις αστικές επιχειρηματικές συμπράξεις, ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει τις ατομικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε ανώτερης μορφής εταιρεία (περιορισμένη ευθύνη, περισσότερος έλεγχος)». Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν να εντάξουν τη χρηματοδότηση των κινήτρων αυτών στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το μέτρο θα συζητηθεί σε σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

• Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης των επιχειρήσεων για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα προβλέπει την κάλυψη επί 6 μήνες του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζομένου και τέθηκε σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2020.

Εξετάζονται επίσης τα εξής μέτρα:

• Η δημιουργία ενός πολύ στοχευμένου εγγυοδοτικού προγράμματος, που θα εξασφαλίζει τραπεζική χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία, αλλά έχουν προοπτικές ανάκαμψης.

• Η επανάληψη, το 2021, της μειωμένης ή μηδενικής προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, που ίσχυσε το 2020, εξασφαλίζοντας επιπλέον ρευστότητα 1,5 δισ. ευρώ. (βλ. «Κ» 4/1/2021).

• Τέλος, στο πακέτο των μέτρων του 2021 για τη μετάβαση στη νέα εποχή μετά τον κορωνοϊό περιλαμβάνεται και η διευκόλυνση του κλεισίματος επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μη συντηρούνται «με το ζόρι» στη ζωή, λειτουργώντας αντιοικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό, εκκρεμούν οι εφαρμοστικές διατάξεις του πτωχευτικού που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν

Τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι επιχειρήσεις που θα στηριχθούν από τα μέτρα της «επόμενης μέρας» δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αλλά οι πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνουν: 

1. Την εικόνα τους το 2020, που εμπεριέχει τις πωλήσεις τους, το κατά πόσον έκλεισαν υποχρεωτικά, τα ίδια κεφάλαιά τους κ.ά. 

2. Τα οικονομικά τους αποτελέσματα τα τρία προηγούμενα χρόνια, 2017-2019, ώστε να φανεί αν είχαν ζημίες, άρα ήταν ήδη προβληματικές προ κορωνοϊού. 

3. Τη συμμετοχή τους στις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, επειδή αυτή ήταν εξ ολοκλήρου δάνειο και επομένως όποιος συμμετείχε θεωρούσε ότι είχε προοπτικές επιβίωσης για να το αποπληρώσει.

Η στήριξη, όπως σημειώνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, δεν θα είναι γραμμική, αλλά αναλογική, με βάση την ένταση του πλήγματος που υπέστη η επιχείρηση και επίσης πολύ στοχευμένη, με την έννοια ότι δεν θα χαριστούν όλα τα χρέη. Στο πλαίσιο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είπε την περασμένη Πέμπτη στον ΣΚΑΪ πως εξετάζεται να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέο ένα τμήμα της βοήθειας των πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά μόνο εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα. «Θα αξιολογήσουμε εξατομικευμένα, κατά το δυνατόν, τι συμβαίνει στις επιχειρήσεις», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή