Προσδοκίες για «άνοιγμα» του τουρισμού πριν από το Πάσχα

Προσδοκίες για «άνοιγμα» του τουρισμού πριν από το Πάσχα

Ελεύθερη είσοδος στη χώρα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, τεστ στους υπόλοιπους

4' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο για άνοιγμα της Ελλάδας στον εισερχόμενο τουρισμό αξιολογεί η κυβέρνηση, υπό την προϋπόθεση πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα σταθεροποιηθεί και θα αποφευχθούν η υποτροπή και η παρατεταμένη περίοδος αυστηρών περιορισμών.

Κριτήριο για την εφαρμογή των σχεδιασμών αυτών αποτελούν αφενός τα εγχώρια δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας και αφετέρου η εξέλιξη της προσπάθειας του Ισραήλ να δημιουργήσει συνθήκες ανοσίας για το σύνολο του πληθυσμού του με όπλο τον μαζικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων του.

Το Ισραήλ στην παρούσα φάση αποτελεί οδηγό όχι μόνο για τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης και πολλών άλλων χωρών, αλλά ακόμα και για πολυεθνικές φαρμακευτικές οι οποίες φέρονται να έχουν αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα της επιδημιολογικής συμπεριφοράς του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί, σε αντάλλαγμα για τις αυξημένες αποστολές εμβολίων προς τη χώρα. Ηδη ποσοστό σημαντικά υψηλότερο του 30% των Ισραηλινών έχει εμβολιαστεί και εκτιμάται πως έως τα τέλη Μαρτίου θα υπάρχει μία αρκετά καθαρή εικόνα από την πλειονότητα των κατοίκων.

Εφόσον η εικόνα αυτή είναι ενθαρρυντική και εν τω μεταξύ στην Ελλάδα έχει αντιμετωπιστεί η τρέχουσα ανησυχητική κατάσταση, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει τα σύνορα, υπό προϋποθέσεις, από την 1η Απριλίου αναφέρουν πηγές που συμμετείχαν σε σχετική σύσκεψη. «Και αν όχι από την 1η Απριλίου, τότε από τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και πάντως πριν από το ορθόδοξο Πάσχα στις 2 Μαΐου», προσθέτουν.

Αν και οι στόχοι αυτοί είναι σαφώς φιλόδοξοι και απειλούνται ανοιχτά από τα δεδομένα των κρουσμάτων των τελευταίων εικοσιτετραώρων, το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά πως τα περιθώρια της οικονομίας και των επιχειρήσεων του κλάδου, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το ένα πέμπτο του ΑΕΠ, για ένα νέο 2020 είναι πρακτικά ανύπαρκτα.

Εσοδα 11 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του φετινού προϋπολογισμού, η χώρα αναμένει ταξιδιωτικές εισπράξεις από το εξωτερικό ύψους 11 δισ. το 2021 έναντι 18,2 δισ. το 2019 και μόλις 4,5 δισ. το 2020. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 11 δισ. αλλά ακόμα και χαμηλότερο ποσό, της τάξεως των 8-9 δισ., όλοι αντιλαμβάνονται πως θα πρέπει ο ελληνικός τουρισμός να δουλέψει με τις μηχανές στο φουλ το αργότερο από τα μέσα Ιουνίου και μετά, σημειώνουν οι ειδικοί.

Με βάση τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στα τέλη Δεκεμβρίου από οικονομετρικά μοντέλα οργανισμών που παρακολουθούν την οικονομική δραστηριότητα του κλάδου, το επικρατέστερο σενάριο μιλούσε για έσοδα της τάξεως των 8 δισ. φέτος από τον εισερχόμενο τουρισμό, δηλαδή διπλάσια από αυτά του 2020 και λίγο κάτω από το 45% του έτους αναφοράς, δηλαδή του 2019.

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές αυτής της εβδομάδας, για το άνοιγμα των συνόρων στους ξένους τουρίστες προβλέπουν την ταχύρρυθμη (fast lane) είσοδο από τις πύλες της χώρας όσων έχουν εμβολιαστεί, εφόσον αυτό καταστεί δυνατό να πιστοποιηθεί με διεθνές πιστοποιητικό εμβολιασμού. Πιστοποιητικό το οποίο ιδανικά θα μπορούσε να τυγχάνει διασταύρωσης από μία διεθνή ηλεκτρονική βάση δεδομένων, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα πλαστογραφίας όπως αυτά που διαπιστώθηκαν φέτος από την οδική κίνηση από τα Βαλκάνια. Οι ίδιοι σχεδιασμοί προβλέπουν rapid test του συνόλου των υπολοίπων ταξιδιωτών κατά την προσέλευσή τους στην Ελλάδα ή και αρνητικό PCR test ενός ή δύο εικοσιτετραώρων.

Οι εμβολιασμοί

Επιπλέον υπάρχουν εισηγήσεις για τροποποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, ώστε να περιλάβει το ταχύτερο δυνατόν το σύνολο των απασχολουμένων στον τουρισμό εν γένει, όπως τους υπαλλήλους στις αερομεταφορές, την ακτοπλοΐα και, βέβαια, τα ξενοδοχεία.

Ολα τα παραπάνω αποτελούν βεβαίως υπόθεση εργασίας της τρέχουσας περιόδου της κυβέρνησης και αυτονόητα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της πανδημίας. Οπως όμως εξηγούν στην «Κ» πηγές με άμεση γνώση των σχετικών σχεδιασμών, αποτελεί βασική επιλογή το επιθετικό άνοιγμα του τουρισμού. Κάτι τέτοιο, συμπληρώνουν, μπορεί να περιλάβει και διμερείς συμφωνίες με χώρες που έχουν ελέγξει την πανδημία. Συμφωνίες που δεν κατέστησαν πέρυσι εφικτές, ενώ υπήρχε η σχετική πρόθεση, όπως για παράδειγμα με το Ισραήλ.

Ενα άλλο ζήτημα που προβληματίζει είναι το θέμα του εσωτερικού τουρισμού και ειδικότερα των μετακινήσεων μεταξύ νομών. Το υπό συζήτηση πλάνο μιλά για ελεύθερες μετακινήσεις μεταξύ «πράσινων» περιοχών και περιορισμούς μεταξύ «πράσινων» και «κόκκινων» περιοχών ακόμα και απαγορευτικούς. Είναι σαφές, και υπό αυτό το πρίσμα, πως η εξέλιξη της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας στην Αττική είναι καθοριστικής σημασίας. Και αυτό διότι από την Αττική μετακινείται προς τους τόπους διακοπών και παραθερισμού του το 50% του ελληνικού πληθυσμού.
Η πανδημία του κορωνοϊού, πέραν του καταλυτικού ρόλου που διαδραμάτισε στη μείωση της διεθνούς τουριστικής κίνησης, επηρέασε και τα ταξίδια σε εσωτερικούς προορισμούς. Ετσι, το 2019 αναδεικνύεται ως έτος αναφοράς στη σύγκριση που ήδη γίνεται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και θα συνεχίσει να γίνεται τα επόμενα χρόνια μετά την πανδημία σε σχέση με την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών, περιλαμβανομένων των στοιχείων που αφορούν τα ταξίδια εσωτερικού. Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Με βάση τα ευρήματά της, ο κύριος όγκος των ταξιδιών εσωτερικού συγκεντρώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Το 2019, πάνω από 60% των ταξιδιών πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ συμπεριλαμβανομένου και του Ιουνίου το ποσοστό ανέρχεται σχεδόν σε 80%. Επομένως, για να κρατηθεί όρθια η τουριστική οικονομία, η μάχη με την πανδημία και τους εμβολιασμούς πρέπει να έχει αρχίσει να κερδίζεται αποτελεσματικά έως τον Μάιο. Κάτι που επί του παρόντος είναι επιεικώς αβέβαιο, δεδομένου πως έως τότε μεσολαβούν μόλις 3,5 μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή