Οδηγός εργοδοτών και εργαζομένων μετά την παράταση του lockdown

Οδηγός εργοδοτών και εργαζομένων μετά την παράταση του lockdown

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα παράταση του lockdown και η ανησυχητική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στο υπουργείο Εργασίας και ευρύτερα στο οικονομικό επιτελείο, που αποφάσισαν την επέκταση ή παράταση των μέτρων που ισχύουν ήδη, και τον Μάρτιο και αφορούν αναστολές συμβάσεων, μονομερείς δηλώσεις καθώς και συμμετοχή στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Καθώς βέβαια το βάρος πέφτει κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις που οφείλουν να υποβάλουν μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μια σειρά από αιτήσεις και βεβαιώσεις, το υπουργείο Εργασίας, εγκαίρως αυτή τη φορά, εξέδωσε αναλυτικές οδηγίες με τα χρονοδιαγράμματα των υποχρεώσεων.

Ετσι, εκ των προτέρων θα αναγγέλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» από 3 έως και 7 Μαρτίου οι αναστολές συμβάσεων, είτε αφορούν αυτοτελή χρονικά διαστήματα είτε το σύνολο του Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου 2021.

Για τις δηλώσεις νέων αναστολών από 8/3/2021 και μετά, οι επιχειρήσεις – εργοδότες υποχρεούνται να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» τις αναστολές αυτές τουλάχιστον την προηγούμενη μέρα της έναρξής τους.  

Οπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Εργασίας, εξαιτίας του προαναγγελτικού συστήματος αναστολών συμβάσεων εργασίας, το σύστημα «Εργάνη» δεν θα υποδέχεται ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολών μηνός Φεβρουαρίου 2021 μετά τη λήξη του μήνα.
Βέβαια, μεταξύ 1 και 2 Μαρτίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής νέων δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων, για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Ιανουαρίου.

Κατά το ίδιο διάστημα, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τον μήνα Ιανουάριο 2021, επιλέγοντας στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» την ειδική περίπτωση «Περιπτώσεις εργαζομένων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας 1.1. «Ατομα υψηλού κινδύνου» του άρθρου 1 της ΚΥΑ υπ’ αρ. 37095/1436/17-09-2020 (Β΄ 4011).

Οι προθεσμίες για την υποβολή δηλώσεων στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο «Εργάνη» οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να εντάξουν εργαζόμενούς τους στον μηχανισμό «Συν-Εργασία». Επισημαίνεται ότι στον μηχανισμό εντάσσονται για τον μήνα Μάρτιο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι έχουν προσληφθεί έως και 31/1/2021.

Μεταξύ 1 και 15 Μαρτίου θα μπορούν οι εργοδότες να υποβάλλουν δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις για το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» του Φεβρουαρίου (Β΄ φάση), όπως και δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις για τον μήνα Ιανουάριο 2021 (Β΄ φάση).

Ξεκίνησε η υποβολή μονομερών δηλώσεων για Ιανουάριο και Φεβρουάριο για εργαζομένους στον τουρισμό.

Εν τω μεταξύ, ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη έως και τις 15 Μαρτίου δίνεται η δυνατότητα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 σε ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς, εργαζομένους σε ταξιδιωτικά γραφεία ή πρακτορεία κ.λπ., καθώς και σε εργαζομένους που απασχολήθηκαν σε χειμερινά τουριστικά καταλύματα και χιονοδρομικά κέντρα.    

Μετακίνηση εργαζομένων

Νέες βεβαιώσεις μετακίνησης, για διάστημα έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου, θα πρέπει να προμηθεύσουν τους εργαζομένους τους οι εργοδότες – επιχειρήσεις, καθώς την Κυριακή λήγουν οι άδειες που ίσχυαν για τον Φεβρουάριο. Ετσι, από τη Δευτέρα 1/3/2021 οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζομένους τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8/3/2021. Από την Τρίτη 9/3/2021 οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως 14 ημέρες.

Οι βεβαιώσεις, των οποίων η έκδοση επιτρέπεται ήδη από τις 25 Φεβρουαρίου, χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης – αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζομένους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση – εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζομένους βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας, τηλεργασία και νόμιμη άδεια. Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζομένους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Με έντυπο μέσω του «Εργάνη» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες έχοντας παράλληλα εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα Taxis των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Παράταση Ε11

Σημαντική ανάσα στα λογιστήρια χιλιάδων επιχειρήσεων δίνει και η παράταση, έως και την 31η Ιουλίου 2021, για την ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε11 που αφορά τη γνωστοποίηση στοιχείων ετήσιας κανονικής άδειας. Να σημειωθεί ότι ήδη με άλλη απόφαση έχει παραταθεί και το δικαίωμα των εργαζομένων που κατά το παρελθόν οι συμβάσεις τους έχουν τεθεί σε αναστολή, να λάβουν την ετήσια άδεια για το έτος 2020, έως τον Ιούνιο του 2021.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή