Γουάτσα: Η Ελλάδα επέστρεψε

Γουάτσα: Η Ελλάδα επέστρεψε

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε o Πρεμ Γουάτσα, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings Limited.

Μιλώντας στον διευθυντή της «Κ», Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Watsa, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τώρα «έναν πρωθυπουργό με την εμπειρία που θέλετε να έχει» προσθέτοντας: «Εχετε μακράν την καλύτερη κυβέρνηση στην Ευρώπη». 

Αιτιολογώντας την άποψή του, αναφέρθηκε στο φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις, το βελτιωμένο κλίμα στις αγορές και στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας. Θύμισε δε ότι το 2018 η Ελλάδα δεν είχε καμία πρόσβαση στις αγορές και τώρα δανείζεται με ελάχιστα επιτόκια και αυτή, όπως είπε, «είναι μία σημαντική αλλαγή για την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα επέστρεψε. Η πολιτική σταθερότητα επέστρεψε», είπε ο κ. Watsa, ενώ εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα κάποιοι Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα γυρίσουν. «Το έχω δει να γίνεται στην Ινδία, που την είδαν ως ‘τη χώρα των ευκαιριών’», κατέληξε.

Ο γνωστός επενδυτής μίλησε για τη χώρα καταγωγής του, την Ινδία, τονίζοντας πόσο τον θλίβει αυτό που γίνεται καθώς η κρίση εξέπληξε τους πάντες, όμως πλέον «εργάζονται πολύ σκληρά για να προχωρήσουν τους εμβολιασμούς». Όσον αφορά στη γενική εικόνα της χώρας, τόνισε ότι βλέπει σημαντικές ευκαιρίες στην Ινδία τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια, μίλησε για τα πολύ σημαντικά βήματα – συμπεριλαμβανομένων των κολοσσιαίων μέτρων στήριξης από κεντρικές τράπεζες – που έγιναν για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που δημιούργησε η πανδημία και το ταυτόχρονο κλείσιμο δεκάδων χωρών. Εκτίμησε ότι με το άνοιγμα, η Ελλάδα θα τα πάει πολύ καλά και απαντώντας στις ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως, τόνισε ότι «η αίσθηση μου είναι ότι με την αναθέρμανση ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί περισσότερο απ΄όσο πολλοί πιστεύουν».

Για το επόμενο διάστημα προέβλεψε ότι όσο η οικονομία ανακάμπτει, τα κέρδη των εταιρειών θα ανακάμπτουν, το ίδιο και οι μετοχές τους, ενώ έκανε και την εξής παρατήρηση: Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ μείωνε τη φορολογία των επιχειρήσεων, αυτοί που ωφελήθηκαν περισσότεροι είναι το φτωχότερο 10% και αυτό δείχνει ότι η οικονομία λειτουργεί.

Ερωτηθείς για τις ανησυχίες που εκφράζονται για αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης, ο κ. Watsa απάντησε ότι «η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ για να μείνει» και μην υποτιμάτε ποτέ τις πρωτοβουλίες της επιχειρηματικότητας. Ενώ πρόσθεσε ότι ο ίδιος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, αποφάσισε να παραμείνει εδώ, καθώς γνώρισε τους ανθρώπους στην Ελλάδα, τους επιχειρηματίες και πίστεψε στη δυναμική της χώρας μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή