ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ: Καταβολή σε 10 έως 12 δόσεις από το επόμενο έτος

«Παράθυρο» για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά το 2022

ΕΝΦΙΑ: Καταβολή σε 10 έως 12 δόσεις από το επόμενο έτος

Σε 10 ή ακόμη και 12 δόσεις τον χρόνο θα καταβάλλεται από το 2022 ο ΕΝΦΙΑ, που θα έχει και ανανεωμένους συντελεστές με σκοπό να μην επιβαρυνθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν υποφορολογηθεί για τις ιδιοκτησίες τους, δήλωσε την Τρίτη το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα άνοιξε «παράθυρο» για μείωση μεσοσταθμικά του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2022.

«Το σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ θα το δούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή, αλλά δίνεται η δυνατότητα για πολύ περισσότερες από τις έξι δόσεις που τώρα υπάρχουν. Θα μπορούσαν να γίνουν και 10 οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Η δυνατότηtα είναι να φτάσουν μέχρι τις 12», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στο Mega.

Όπως είχε δηλώσει από την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός, η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ την επόμενη χρονιά θα αρχίσει τον Μάρτιο, άρα ουσιαστικά θα διαρκεί για όλο τον χρόνο, με την τελευταία δόση είτε τον Δεκέμβριο του 2022 είτε τον Φεβρουάριο του 2023.

Με βάση το τι θα προκύψει τον Νοέμβριο, στις ασκήσεις υπολογισμού, «θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές, γιατί δε θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικά», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας: «Η άσκηση θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη».

«Στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε και μια εκκρεμότητα μικρή που έχουμε στον ΕΝΦΙΑ για περαιτέρω μείωση αυτού κατά 8% μεσοσταθμικά» το 2022, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε επίσης ότι ως τα τέλη Ιούνιου επιδιώκεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για τα μειωμένα ενοίκια του Μαΐου, ενώ αναφέρθηκε επίσης και στην αυτοματοποιημένη ρύθμιση για την προστασία της κύριας κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών.

«Υλοποιείται ένας καινούργιος νόμος από την 1η Ιουνίου, με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους συνολικά σε πολύ περισσότερες δόσεις: 240 προς το δημόσιο και μέχρι 420 στις τράπεζες. Ξεκίνησε η πλατφόρμα, και θα ενσωματώνονται σιγά-σιγά όλα τα στοιχεία γιατί η ρύθμιση θα βγαίνει αυτόματα με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά του κάθε πολίτη. Στην ίδια πλατφόρμα θα μπουν στοιχεία από την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τις τράπεζες. Θα έχουμε όλο το προφίλ του πολίτη και θα βγαίνει αυτοματοποιημένα η ρύθμιση. Εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του μήνα θα είμαστε έτοιμοι, ώστε στους επόμενους δύο μήνες να υπάρχει η προσωποποιημένη ενημέρωση του πολίτη», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Mega