10ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Γιατί η Ελλάδα ξαναβγαίνει τώρα στις αγορές

10ετές ομόλογο: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών – Γιατί η Ελλάδα ξαναβγαίνει τώρα στις αγορές

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Άνοιξε το πρωί της Τετάρτης το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του 10ετους ομολόγου, σηματοδοτώντας την τέταρτη έξοδό της χώρας στις αγορές εντός του 2021. 

Όπως έγραφε σήμερα η «Κ» η κίνηση έχει περισσότερο στρατηγικό χαρακτήρα παρά… ταμειακό, καθώς γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της εμπροσθοβαρούς εκδοτικής δραστηριότητας που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο εδώ και καιρό, με σκοπό τη συχνή παρουσία στις αγορές και την οικοδόμηση της καμπύλης των αποδόσεων, μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών τίτλων. Στόχος είναι να αντληθούν 1,5-2 δισ. ευρώ, με το τελικό ποσό ωστόσο να καθορίζεται από τη ζήτηση των επενδυτών, και έτσι το 10ετές (λήξης Ιουνίου 2031) θα αυξηθεί σε μέγεθος, από τα 3,5 δισ. ευρώ στα 5-5,5 δισ. ευρώ. Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι BNP Paribas, Deutsche Bank, Goldman Sachs, ΗSBC, J.P. Morgan και Nomura.

Σημειώνεται πως η απόδοση κατά την έξοδο του Ιανουαρίου είχε διαμορφωθεί στο 0,807%, με το spread στις 135 μονάδες βάσης και το κουπόνι στο 0,75%. Η απόδοση στο άνοιγμα της έκδοσης θα κινηθεί υψηλότερα και κοντά στο 0,90%-0,95%, ωστόσο το σημαντικό είναι ότι το spread εκτιμάται πως θα κινηθεί χαμηλότερα του Ιανουαρίου και γύρω στις 110-115 μονάδες βάσης. Φυσικά, ο ΟΔΔΗΧ «εκμεταλλεύεται» και την ισχυρή στήριξη της ΕΚΤ, η οποία συνεχίζεται και υπερκαλύπτει τις ελληνικές εκδόσεις, καθώς έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 25,7 δισ. ευρώ τους τελευταίους 15 μήνες έναντι 18,5 δισ. ευρώ που έχει εκδώσει η Ελλάδα.

Γιατί βγαίνει τώρα

Η επιλογή του Ιουνίου ως ημερομηνίας της νέας εξόδου τάσσεται στο πλαίσιο του σκεπτικού του ΟΔΔΗΧ ότι για το δεύτερο εξάμηνο υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις προοπτικές των ομολόγων, δεδομένου ότι η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει στρατηγική σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αγορών της υπό το έκτακτο πρόγραμμα PEPP, ενώ η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να προκαλέσουν αναταράξεις στα «ασφαλή καταφύγια» των κρατικών ομολόγων. Η επιλογή της τρέχουσας εβδομάδας δεν είναι επίσης τυχαία, με τον ΟΔΔΗΧ και αυτήν τη φορά να επιθυμεί να αποφύγει τον «συνωστισμό». Χθες βγήκε η Ιταλία με νέο 10ετές και μόλις έκλεισε το ιταλικό «βιβλίο», ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος βρισκόταν με το… χέρι στη σκανδάλη, ανακοίνωσε τη νέα έκδοση, ενώ την Πέμπτη συνεδριάζει η ΕΚΤ και οι προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί -χάρη και στις αλλεπάλληλες δηλώσεις αξιωματούχων- είναι πως δεν θα προχωρήσει σε tapering του PEPP, κάτι που έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων των ομολόγων της Ευρωζώνης. Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα ξεκινά τις «εξόδους» και η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα ομόλογα που θα χρηματοδοτήσουν το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως έχει ανακοινωθεί, φέτος η Ε.Ε. θα αντλήσει συνολικά 80 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Χθες, μετά την ανακοίνωση της νέας εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου «τσίμπησε» 5 μ.β. και διαμορφώθηκε στο 0,87% (ενώ το spread βρέθηκε στις 108 μ.β.), ωστόσο παρέμεινε κάτω από αυτήν του ιταλικού (0,909%). Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως όσο και αν η πτώση των ελληνικών αποδόσεων κάτω από τα επίπεδα των ιταλικών έχουν προσελκύσει τα βλέμματα της αγοράς, αυτό είναι το αποτελέσματα της «στρέβλωσης» που έχει δημιουργήσει η έλλειψη προσφοράς των ελληνικών τίτλων, και «πρέπει» να διορθωθεί. 

Στα 33,7 δισ. τα διαθέσιμα

Το re-opening μπορεί να είναι η τελευταία ή η προτελευταία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές για φέτος, κάτι που θα κριθεί από τις εξελίξεις με την πανδημία και την οικονομία στο επόμενο διάστημα. Από τις αρχές του έτους έχουν αντληθεί 9 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις του 10ετούς, του 30ετούς και του 5ετούς, καθώς και 2 δισ. ευρώ περαιτέρω από την ανταλλαγή ομολόγων με τις ελληνικές τράπεζες και περίπου 1 δισ. ευρώ από έντοκα. Χωρίς τη σημερινή έκδοση, τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 33,7 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να έχει και άλλες πηγές χρηματοδότησης πέραν της αγοράς ομολόγων, όπως οι εκταμιεύσεις του SURE, το 1,3 δισ. ευρώ που αναμένεται από τα SMPs και ANFAs, καθώς και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αρχίσουν να εισρέουν από τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ στο β’ εξάμηνο τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα έξοδα. Ο ΟΔΔΗΧ θα έχει έτσι «καθαρό δρόμο» μπροστά του να προχωρήσει και σε άλλες κινήσεις, οι οποίες δείχνουν «συνέπεια» και δημιουργούν θετική αίσθηση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση χρέους. Μεταξύ αυτών τοποθετούνται και οι αποπληρωμές των ευρωπαϊκών δανείων που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, μια κίνηση που θα βοηθήσει στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή