Σταϊκούρας: Προετοιμασμένη και για το πιο ακραίο σενάριο της πανδημίας η κυβέρνηση

Σταϊκούρας: Προετοιμασμένη και για το πιο ακραίο σενάριο της πανδημίας η κυβέρνηση

Προβλέπονται μέτρα στήριξης 4,5 δισεκ. ευρώ για το β' εξάμηνο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έτοιμη ακόμη και για το πιο ακραίο σενάριο εξέλιξης της πανδημίας είναι η κυβέρνηση και για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, για το οποίο και ετοιμάζει μέτρα στήριξης της οικονομία συνολικού ύψους 4,5 δισεκ. ευρώ, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα μέτρα θα είναι απολύτως στοχευμένα και θα σκοπεύουν στη στήριξη μόνο των τομέων της οικονομίας που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, είπε ο υπουργός μιλώντας στην ΕΡΤ1, αναφέροντας ότι μεταξύ των μέτρων αυτών είναι το πρόγραμμα «Γέφυρα» και αυτό της κάλυψης τμήματος των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτου κύματος κορωνοϊού το φθινόπωρο και την οικονομική ετοιμότητα της κυβέρνησης, ο υπουργός επεσήμανε ότι «ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι και για το πιο ακραίο σενάριο. Έχουμε ενισχύσει στα δύο χρόνια διακυβέρνησης το ταμείο της χώρας με 41 δισεκ. ευρώ».

Συμπλήρωσε δε, πως «υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία και αυτή έχει επεκταθεί και το 2022. Θα επανερχόμαστε το 2022 και το 2023 σε δημοσιονομική ισορροπία. Το πρωτογενές πλεόνασμα των επομένων ετών θα προέρχεται από την ανάπτυξη».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, η οποία, όπως είπε, «έχει στόχο τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος».

«Αυτήν τη στιγμή οι νυν εργαζόμενοι με τις εισφορές τους πληρώνουν τους νυν συνταξιούχους. Η κυβέρνηση έρχεται και προτείνει σε ένα κομμάτι των συντάξεων, στις επικουρικές, και μόνο για τους νέους εργαζόμενους (από το 2022) να δημιουργήσουν τον δικό τους “κουμπαρά”. Θα εξασφαλίζονται έτσι υψηλότερες συντάξεις, όπως αποδεικνύεται παγκοσμίως, για τους νέους ασφαλισμένους», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας. Πρόσθεσε μάλιστα πως «απαιτείται ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ασφάλεια για τους νυν συνταξιούχους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή