Εκπτώσεις: Μία εβδομάδα περισσότερη θα έχουν οι καταναλωτές για τα ψώνια τους

Εκπτώσεις: Μία εβδομάδα περισσότερη θα έχουν οι καταναλωτές για τα ψώνια τους

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα περισσότερη θα έχουν οι καταναλωτές για να ψωνίσουν σε χαμηλότερες τιμές και μάλιστα λίγο πριν οι περισσότεροι φύγουν για διακοπές, καθώς οι τακτικές θερινές εκπτώσεις θα ξεκινήσουν από μεθαύριο Δευτέρα 5 Ιουλίου αντί για τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, όπως προβλεπόταν αρχικά με βάση την κείμενη νομοθεσία. Η απόφαση αυτή, η οποία ισχύει αποκλειστικά για φέτος, ελήφθη, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς». Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν, όπως κάθε χρόνο, έως τις 31 Αυγούστου.

Ηδη, πάντως, από την Πέμπτη η πλειονότητα των εμπορικών καταστημάτων είχε ξεκινήσει τις προσφορές στο πλαίσιο του δεκαήμερου προσφορών που προηγείται των τακτικών εκπτώσεων.

Η έναρξη των θερινών εκπτώσεων την προσεχή Δευτέρα σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα την Κυριακή 11 Ιουλίου. Σε κάποιες περιοχές της Αττικής (Δήμος Αθηναίων, εμπορικό πάρκο αεροδρομίου Σπάτων, εκπτωτικό χωριό και εμπορικό πάρκο στα Σπάτα, καθώς και σε κάποιους δήμους στα νότια προάστια), σε κάποιες περιοχές του Πειραιά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα εμπορικά καταστήματα, βάσει της νομοθεσίας, επιτρέπεται να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές (πλην αυτής πριν από τον Δεκαπενταύγουστο) την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου.

Η κίνηση, πάντως, στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία ξεκίνησαν σταδιακά να επαναλειτουργούν από τις 5 Απριλίου δεν είναι η προσδοκώμενη, λόγω βεβαίως και των περιορισμών που ίσχυαν στην αρχή, ενώ πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, ο τζίρος στο λιανεμπόριο κινείται στο 50% του τζίρου του 2019, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, της τάξης του 75%.

Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες του εμπορίου το 2020 ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά 13,2% και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 κατά 9,87%. Φέτος δε, ουσιαστικά χάθηκε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς τα φυσικά καταστήματα λειτούργησαν λιγότερο από 15 ημέρες εντός της περιόδου αυτής.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, αν και αναγνώρισε την αναγκαιότητα της «πρόωρης» έναρξης των εκπτώσεων, άσκησε κριτική στο υπουργείο Ανάπτυξης για αιφνιδιασμό των επιχειρήσεων. «Η απόφαση αυτή είναι πιθανόν να ανταποκρίνεται στις ειδικές ανάγκες της αγοράς για τη φετινή εκπτωτική περίοδο, δυστυχώς όμως η καθυστερημένη ανακοίνωσή της, χωρίς προηγουμένως να δοθεί ο χρόνος στις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν κατάλληλα, δημιούργησε αναστάτωση και κακό κλίμα στην αγορά, που ήδη βρίσκεται σε τεταμένη κατάσταση.
Προφανώς από τη Δευτέρα οι επιχειρήσεις θα διαθέσουν τα προϊόντα τους σε πολύ ελκυστικές τιμές για να πάρουν μία ανάσα ρευστότητας που τόσο έχουν ανάγκη», δήλωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή