Εργα υποδομών αξίας 6 δισ. ευρώ στην Αττική

Εργα υποδομών αξίας 6 δισ. ευρώ στην Αττική

«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχε η χώρα τέτοιου ύψους χρηματοδοτικές δυνατότητες», ανέφερε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 60 δισ. ευρώ, ή «δύο ΕΣΠΑ ταυτόχρονα για τα επόμενα επτά χρόνια θα έχει στη διάθεσή της η Ελλάδα, για να αλλάξει το μέλλον της», ανέφερε χθες ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προσθέτοντας ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν είχε η χώρα τέτοιου ύψους χρηματοδοτικές δυνατότητες». Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, με τα 30,5 δισ. ευρώ που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε επιδοτήσεις και δάνεια, η χώρα μας θα είναι μία από τις πιο ωφελημένες. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί κι ένας ισόποσος χρηματοδοτικός φάκελος από το πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο. Ο κ. Σχοινάς ανέφερε τα παραπάνω στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε στο 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2021, που συνδιοργανώνουν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr, στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Με τη σειρά του ο Μανώλης Σιγάλας, α΄ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hill International για τη Ν. Ευρώπη, σημείωσε ότι μόνο στην Αττική δρομολογούνται έργα υποδομής αξίας έως και 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ αφορούν την αθηναϊκή ακτογραμμή. Σύμφωνα με τον κ. Σιγάλα, κομβικός θα είναι ο ρόλος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, τονίζοντας ότι αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα για τις υποδομές, ο οποίος θα φέρει μαζί του μία εξαιρετική δεκαετία, αλλά και μεγάλες προκλήσεις. «Η Ελλάδα καλείται να ωριμάσει και να υλοποιήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα που είναι πολλαπλάσιο από αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό απαιτεί την ετοιμότητα τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, καθώς προβλέπονται καταιγιστικοί ρυθμοί. Αυτό σημαίνει πως το σύστημα παραγωγής έργων πρέπει  να μετασχηματιστεί και να εξελιχθεί» σημείωσε ο κ. Σιγάλας. «Αυτό μεταφράζεται και ως brain gain, καθώς θα χρειαστούν πολλά και ικανά χέρια», επισήμανε.

Σημαντική ώθηση θα δοθεί και από τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση, ύψους 8 δισ. ευρώ, την ανάπλαση του Ελληνικού. Οπως σημείωσε ο  Δημήτρης Ζωντανός, επικεφαλής προγραμματισμού, σχεδιασμού και κατασκευών για το έργο του Ελληνικού στη Lamda Development, εντός του μήνα θα δημοπρατηθεί το πρώτο έργο υποδομής, που θα αφορά την υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος.

Παράλληλα, τόνωση στην οικονομία αναμένεται και από τη σταδιακή υλοποίηση των δεκάδων έργων στρατηγικού χαρακτήρα, που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Γιώργος Φιλιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece, μόνο την τελευταία διετία έχουν ενταχθεί 19 έργα, συνολικού προϋπολογισμού άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ, που θα δημιουργήσουν 3.051 θέσεις εργασίας. Στο στάδιο της ωρίμανσης βρίσκονται επιπλέον 20 έργα, προϋπολογισμού 4,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, από το 2011 έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις έργα συνολικού ύψους άνω των 12 δισ. ευρώ.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Φιλιόπουλο, το Enterprise Greece έχει συγκεντρώσει στο portfolio του πάνω από 300 έργα σε σχεδόν όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για έργα τα οποία αποτελούνται τόσο από επιχειρηματικά σχέδια υφιστάμενων εταιρειών, όσο και από νέα έργα ανάπτυξης (green field), που προωθούνται συστηματικά στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, μέσω στοχευμένου προγράμματος προβολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή