Δεύτερη εξαγορά για τη «Μινέρβα» μέσα σε 4 μήνες

Δεύτερη εξαγορά για τη «Μινέρβα» μέσα σε 4 μήνες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δεύτερη εξαγορά εταιρείας μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων μηνών προχωράει η «Μινέρβα», διευρύνοντας ακόμη περισσότερο το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της. Την Παρασκευή η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της Mediterranean Foods A.E., η οποία είναι γνωστή στο ευρύ κοινό κυρίως από τη μουστάρδα Brava. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα 2/3 της Mediterranean Foods εξαγοράζονται από την εταιρεία «Μινέρβα», ενώ το υπόλοιπο 1/3 πηγαίνει ξεχωριστά στους μετόχους της «Μινέρβα», ήτοι τα funds Deca Investments (συμφερόντων Δημήτρη Δασκαλόπουλου), Elikonos 2 S.C.A. SICAR και EOS Capital Partners (το τελευταίο έχει επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη). 

Το παραπάνω σημαίνει ότι αφενός η «Μινέρβα», η οποία τον Μάρτιο του 2021 εξαγόρασε την Pummaro από τη Unilever, εξελίσσεται σε μια μεγάλη εταιρεία τροφίμων, αφετέρου ξεχωριστά τα funds-ιδιοκτήτες της «Μινέρβα» ενισχύουν τις επενδύσεις τους σε εταιρείες τροφίμων. Υπενθυμίζεται ότι η Deca Investments έχει ισχυρή μετοχική παρουσία στην Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, στην εταιρεία τοματικών προϊόντων Damavand, ενώ κατέχει μικρό ποσοστό και στη Megas Yeeros. H EOS Capital Partners έχει μειοψηφικό ποσοστό στην Agrifreda, ενώ μαζί με το fund Εlikonos επένδυσαν στη Eurocatering (γνωστή από τις σαλάτες «Φρεσκούλης»). 

Με τη νέα εξαγορά, η «Μινέρβα» ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της με προϊόντα αρτυμάτων και δύο εμπορικές μάρκες, Brava και Delicia. Επιπλέον αποκτά τη μονάδα παραγωγής της Mediterranean Foods στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων. 

Η Mediterranean Foods Α.Ε. ιδρύθηκε το 1987 και σήμερα διαθέτει περίπου 100 κωδικούς προϊόντων σε συσκευασίες retail και food service με την επωνυμία Brava και Delicia, ενώ η παραγωγή της ανέρχεται σε 1.600 τόνους. Οι πωλήσεις της το 2019 ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) σε 400.000 ευρώ. Το μεικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε το 2019 σε 28,58% και το περιθώριο EBITDA σε 12,94%. Η ιστορία, ωστόσο, της μουστάρδας Brava ξεκινά από το 1930, όταν την παρασκεύασε για πρώτη φορά σε ένα μικρό εργαστήριο στον Πειραιά ο Μιχάλης Πετρίδης με καταγωγή από το Καστελλόριζο και προερχόμενος από το Καζάν της Ρωσίας. 

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η «Μινέρβα» εξαγόρασε από τη Unilever τον κλάδο τοματικών προϊόντων που περιλαμβάνει τα εμπορικά σήματα Pummaro και Pelargos καθώς και το εργοστάσιο της Γαστούνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή