Τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων άνω των 8 δισ. σχεδιάζει η Alpha

Τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων άνω των 8 δισ. σχεδιάζει η Alpha

Στόχος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων κάτω από 10% το 2022

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναλλαγές άνω των 8 δισ. ευρώ δρομολογεί φέτος και την επόμενη χρονιά για την εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα κόκκινα δάνεια η Alpha Bank, η διοίκηση της οποίας αναμένεται να εξειδικεύσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδιασμού της την προσεχή Πέμπτη στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του β΄ τριμήνου. Στόχος, η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στο 10% στα τέλη του 2021 και σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022. 

Στην κορυφή της ατζέντας είναι η νέα τιτλοποίηση αξίας 3,5 δισ. ευρώ (project «Cosmos») που αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του έτους, αξιοποιώντας τον μηχανισμό κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής II». Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται κατά το ήμισυ από στεγαστικά δάνεια, σε ποσοστό 21% από δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 18% από μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και 11% από καταναλωτικά δάνεια. Εως τα τέλη του 2021 αναμένεται επίσης η πώληση ενός χαρτοφυλακίου με κόκκινα καταναλωτικά δάνεια (project Orbit) συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ. 

Βασικό πυλώνα του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδίου (2021-2024), με την κωδική ονομασία «Tomorrow», αποτελεί η εξυγίανση της θυγατρικής του ομίλου στην Κύπρο μέσω της πώλησης δανείων ύψους 2,2 δισ. ευρώ (project Sky). Το χαρτοφυλάκιο «Sky» αποτελείται κατά 53% από στεγαστικά δάνεια και κατά 35% από μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και η συναλλαγή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο με τη δημιουργία των SPV στα οποία έχουν μεταφερθεί τα κόκκινα δάνεια της κυπριακής θυγατρικής. Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της Κύπρου και αυτή της Ρουμανίας θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό των δραστηριοτήτων του ομίλου στο εξωτερικό μετά την απόφαση για την πώληση των θυγατρικών σε Αλβανία και Λονδίνο, αγορές από τις οποίες ο όμιλος της Alpha Bank αποχωρεί. 

Για το 2022 η διοίκηση της Alpha Bank δρομολογεί δύο ακόμη συναλλαγές. H πρώτη αφορά την τιτλοποίηση χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ (project Solar), που θα ενταχθεί επίσης στον «Ηρακλή II». Το χαρτοφυλάκιο αποτελεί τμήμα ευρύτερης συναλλαγής στην οποία συμμετείχαν και άλλες συστημικές τράπεζες, εισφέροντας επιχειρηματικά δάνεια που είχαν ανατεθεί προς διαχείριση στην doValue και πλέον πρόκειται να τιτλοποιηθούν προκειμένου να αποαναγνωριστούν από τους ισολογισμούς τους. Τέλος, άλλα 700 εκατ. ευρώ κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αναμένεται να πωληθούν το α΄ 6μηνο του 2022, ανεβάζοντας τον συνολικό «λογαριασμό» των δανείων που θα μεταβιβαστούν εντός τους προσεχούς έτους στα 8,1 δισ. ευρώ. 

Με ταχύτητα προωθούνται δύο επίσης σημαντικά projects, «Προμηθέας» και Skyline, που αφορούν αντίστοιχα το merchant acquiring και την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη διαχείριση των ακινήτων του ομίλου. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο «Προμηθέας», η Alpha Bank φέρνει την τεχνολογική καινοτομία ενός παγκόσμιου παίκτη στην Ελλάδα, μετά το μνημόνιο συνεργασίας με την ιταλική Nexi –τον ευρωπαϊκό ηγέτη στις πληρωμές– και τον συνδυασμό της με τη Nets για τα POS, στοχεύοντας να επωφεληθεί από τα μελλοντικά έσοδα και την υπεραξία που αναμένεται να δημιουργηθούν. 

H συνολική αξία της συναλλαγής καθορίστηκε στα 307 εκατ. ευρώ και το κεφαλαιακό όφελος υπολογίζεται στις 40 μονάδες βάσης. Ωστόσο, το deal θα έχει και οφέλη σε βάθος χρόνου για την Alpha Bank, καθώς η τράπεζα θα απαλλαγεί από τα σχετικά έξοδα του κλάδου, ενώ παράλληλα αναμένει κέρδη από το μερίδιο που θα διακρατήσει. Πιο αναλυτικά, αναμένεται να καταγράψει κέρδη από τη συμμετοχή της στη Newco, της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ οι προμήθειες που θα εισπράττει υπολογίζονται σε επιπλέον 3-4 εκατ. ευρώ κατά τα πρώτα έτη.

Σε ό,τι αφορά το project Skyline, πρόθεση είναι ο στρατηγικός εταίρος που θα επιλεγεί για τον σχηματισμό της κοινοπραξίας να αποκτήσει πλειοψηφικό ποσοστό και να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχεδίου της τράπεζας. Ο σχεδιασμός προβλέπει τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα στην ελληνική αγορά με διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας, ενώ η δραστηριότητα παροχής υπηρεσιών σε ακίνητα της εταιρείας αναμένεται να αποκτηθεί από την 100% θυγατρική της Alpha Bank, Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων και να ενσωματωθεί σε αυτή. Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Αστικά Ακίνητα αναμένεται να συνάψει μακροπρόθεσμη σύμβαση με την Alpha Διαχειρίσεως Ακινήτων και Επενδύσεων για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή