Στο Ταμείο Ανάκαμψης δώδεκα νέα έργα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης δώδεκα νέα έργα

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταξη ακόμη δώδεκα έργων στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, ενώ στα μέσα Σεπτεμβρίου αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τα δάνεια του ίδιου ταμείου.

Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βάρυναν στην επιλογή της δεύτερης ομάδας έργων που θα χρηματοδοτηθούν από πόρους του ταμείου. Σε συνολικό προϋπολογισμό 1,1 δισ. ευρώ των δώδεκα έργων, τα 750 εκατ. ευρώ αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, έργα που σχετίζονται με τα προβλήματα αυτά. Ετσι, μεταξύ άλλων, στη λίστα θα βρεθούν το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, η αποκατάσταση του κτήματος Τατοΐου, καθώς και μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στο Λουτράκι, στους Αγίους Θεοδώρους, στο Λασίθι, στη Λέσβο, στην Κέρκυρα και αλλού. Επίσης, η λίστα θα περιλαμβάνει την προμήθεια 220 ηλεκτρικών λεωφορείων, που θα κυκλοφορήσουν στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη των πρώτων δώδεκα έργων, τον Ιούλιο, προϋπολογισμού 1,42 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, αυτά περιελάμβαναν την κατασκευή του Βόρειου Τμήματος του Ε65 Τρίκαλα – Εγνατία (480 εκατ. ευρώ), τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια (345,2 εκατ. ευρώ) και την ψηφιοποίηση του αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο (242 εκατ. ευρώ).

Πέρα, όμως, από τα έργα που θα επιδοτηθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεγάλο στοίχημα είναι η απορρόφηση των δανείων, 12,7 δισ. ευρώ, που θα διοχετευθούν στις επιχειρήσεις μέσω των τραπεζών. Η κυβέρνηση πρόκειται να θέσει το θέμα σε διάλογο μέσω δημόσιας διαβούλευσης, την οποία θα εγκαινιάσει κάποια στιγμή στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια, τα οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι, και εφόσον αυτό ισχύει θα πρέπει να ικανοποιούν στη συνέχεια και άλλο ένα τουλάχιστον από μια λίστα πέντε επιπλέον κριτηρίων. Τα δύο βασικά αφορούν: 1. Το τι ορίζεται ως επένδυση και 2. Τη μη πρόκληση σημαντικής βλάβης στο περιβάλλον. Εφόσον η υποψήφια επένδυση εμπίπτει στον ορισμό που θα συμφωνηθεί και δεν προκαλεί σημαντική βλάβη στο περιβάλλον, θα πρέπει να πληροί και ένα, τουλάχιστον, από τα εξής κριτήρια: ψηφιακή και πράσινη μετάβαση, εξωστρέφεια, έρευνα και ανάπτυξη, και εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Εως το τέλος Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει συνολικά 15 «ορόσημα», προκειμένου να πάρει το πράσινο φως από την Κομισιόν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του ταμείου, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου. Στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν πως τα «ορόσημα», που είναι στην πλειονότητά τους θεσμικού χαρακτήρα, θα ολοκληρωθούν εγκαίρως. Μεταξύ αυτών, το θεσμικό πλαίσιο κινήτρων για την προώθηση των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Για την προώθηση των δανείων, εκτός από τον καθορισμό των κριτηρίων επιλεξιμότητας, σημαντικά ορόσημα του Σεπτεμβρίου είναι η υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με τουλάχιστον μία ευρωπαϊκή τράπεζα, κάτι που στην κυβέρνηση υπολογίζουν ότι θα γίνει άμεσα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD) και στη συνέχεια με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Εντός του μήνα θα δημοσιευθεί και η πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή