Περί τους 220.000 αγρότες θα ωφεληθούν από την απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Περί τους 220.000 αγρότες θα ωφεληθούν από την απαλλαγή από τον ΕΦΚ στο πετρέλαιο

Το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένει το νέο αυτό κίνητρο να ωφελήσει 25.000 νέους αγρότες

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 220.000 αγρότες αφορά η νέα εξαγγελία της κυβέρνησης για την ουσιαστική απαλλαγή των συνεταιριζόμενων και των νέων αγροτών το 2022 από την καταβολή του φόρου στο πετρέλαιο, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το μέτρο, που είχε ανακοινώσει την Τετάρτη σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός, εξειδίκευσαν οι δύο υπουργοί σε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κ. Λιβανός διευκρίνισε πως αφορά «σε περίπου 200.000 αγρότες, πάνω από 25.000 νέους αγρότες, περίπου 170.000 αγρότες μέλη ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών και περίπου 25.000 αγρότες μέλη της συμβολαιακής γεωργίας».

Πρόσθεσε ότι είναι η «πρώτη φορά, μετά το 2016, που εφαρμόζουμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου για το 2022, για τους παραγωγούς που μετέχουν σε ομάδες παραγωγών, στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας σε συνεργατικά σχήματα και για νέους αγρότες».

«Με την επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου παρέχουμε ταυτόχρονα ένα ακόμα ουσιαστικό κίνητρο για συνένωση δυνάμεων, για συμμετοχή σε, αλλά και σύσταση νέων συλλογικών σχημάτων. Επιπλέον, δίνουμε κίνητρο και για προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα», είπε ο κ. Λιβανός.

«Και αυτό γιατί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής συνιστά, για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Σταϊκούρας, κάνοντας έναν εκτενή απολογισμό των ενισχυτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για τους αγρότες.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, εφαρμόζεται «ένα εκτενές πλέγμα μέτρων, το οποίο εδράζεται σε τέσσερις άξονες: Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενισχύσεις σε αγρότες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, αποζημιώσεις σε όσους επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, και ενισχύσεις στους αγρότες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση».

«Το σύνολο των παρεμβάσεων για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Και σε αυτό το ποσό δεν συμπεριλαμβάνεται σειρά άλλων παρεμβάσεων, όπως είναι οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», επεσήμανε ο κ. Σταϊκούρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή