Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Λήγει η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών

Δείτε τον πλήρη κατάλογο των εγγράφων που απαιτούνται από το πρόγραμμα

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών από τους δικαιούχους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σύντομα να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες αποπληρωμής των κρατικών αυτών δανείων που χορηγήθηκαν στη διάρκεια των λόκνταουν πέρσι και φέτος.

Όσοι επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη υποβάλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από το πρόγραμμα οφείλουν να το πράξουν εντός της ημέρας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων «myBusinessSupport».

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των δικαιολογητικών που απαιτούνται.

Η ίδια προθεσμία ισχύει επίσης για τα δικαιολογητικά που αφορούν στην Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού, αλλά και στην Επιδότηση Πάγιων Δαπανών.

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η αναλυτική ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών των ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των δανείων του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία κανονικά είναι να εκκινήσει από τον Ιανουάριο.

Θα εξειδικευθούν και οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες από τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο σχετικά με το «κούρεμα» άλλων 600 εκατομμυρίων ευρώ των οφειλών που σχετίζονται με τις επτά φάσεις του προγράμματος της Επιστρεπτέας.

Παράλληλα αναμένεται και κάποια έκτακτη διευκόλυνση λόγω των νέων συνθηκών της πανδημίας. Εκπρόσωποι της αγοράς φέρονται να έχουν ζητήσει το πάγωμα των αποπληρωμών για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, δεδομένων των νέων μέτρων που επιβάλλονται κατά της πανδημίας εδώ και μερικές ημέρες και του τέταρτου κύματος της Covid που κυριαρχεί στη χώρα.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο προσανατολίζεται στη χρήση ενός συστήματος αντίστοιχου με τις πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ φέτος για τις δύο πρώτες μηνιαίες δόσεις των επιστρεπτέων, ώστε να πληρωθούν μαζί με την τρίτη, ως τα τέλη Μαρτίου, χωρίς κάποιο πρόστιμο.

Αναμένεται επίσης η αποστολή από την ΑΑΔΕ των αναλυτικών ποσών που πρέπει κάθε δανειολήπτης της Επιστρεπτέας να καταβάλει, μαζί με το σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή