Κοινωνικό μέρισμα: Όλα τα δεδομένα για το 2021

Κοινωνικό μέρισμα: Όλα τα δεδομένα για το 2021

Ο φετινός προϋπολογισμός παρουσιάζει έλλειμμα άνω των 11 δισεκ. ευρώ, λόγω της πανδημίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πανδημία και το επακόλουθο δημοσιονομικό έλλειμμα λόγω των κρατικών επιδομάτων και προγραμμάτων στήριξης της οικονομίας δεν αφήνουν περιθώρια για τη χορήγηση του λεγόμενου κοινωνικού μερίσματος φέτος. Αυτό πιστοποιούν και τα τελευταία δεδομένα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού όπως ανακοινώθηκαν την Δευτέρα.

Η ετήσια παραχώρηση του κοινωνικού μερίσματος, ενός ποσοστού δηλαδή του ετήσιου υπερπλεονάσματος του προϋπολογισμού που τα προηγούμενα χρόνια προερχόταν από τη μεγάλη φορολόγηση και επιστρεφόταν συνήθως στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο τέλος της χρονιάς (εκτός από το 2019 όταν παραχωρήθηκε από την άνοιξη, μερικές εβδομάδες πριν τις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου) φαίνεται ότι φέτος δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Πηγή του οικονομικού επιτελείου τόνισε στην Καθημερινή ότι ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης εξαιτίας του τέταρτου κύματος του κορωνοϊού, δεν μπορεί φέτος να γίνεται λόγος για παραχώρηση κοινωνικού μερίσματος.

Πριν μερικές εβδομάδες ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης είχε δηλώσει σχετικά με τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους ότι «έχουμε σοβαρό έλλειμμα, δεν μπορώ να εισηγηθώ κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, όπως ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από το Υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζεται έλλειμμα ύψους 11,522 δισεκ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 11,576 δισεκ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2022-2025.

Όπως ανέφεραν πριν μερικές μέρες πληροφορίες της «Κ», στο οικονομικό επιτελείο έχουν κατά νου τη στήριξη των υγειονομικών και ίσως άλλων επιλεγμένων ομάδων, και όχι ενός γενικού κοινωνικού μερίσματος, αναλόγως και της πορείας τόσο της πανδημίας όσο και των δημοσιονομικών μεγεθών, κυρίως των κρατικών εσόδων.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 44,131 δισεκ. ευρώ στους πρώτους 10 μήνες του έτους, παρουσιάζοντας μείωση κατά 338 εκατ. ευρώ ή 0,8% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στο μεσοπρόθεσμο.

Ωστόσο, στη στοχοθεσία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είχε συμπεριληφθεί η είσπραξη τον μήνα Οκτώβριο 2021, δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ύψους σχεδόν 1,72 δισεκ. ευρώ, η οποία μετατοπίζεται χρονικά για το επόμενο έτος. Εξαιρουμένης αυτής, τα καθαρά έσοδα παρουσιάζουν αύξηση κατά 1,38 δισεκ. ευρώ ή 3,1% έναντι του στόχου, παρά τα μειωμένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους επιβαρύνουν η αυξημένη πλέον επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος αλλά και το επίσης διογκωμένο αυτόν τον χειμώνα επίδομα θέρμανσης.

Πέρυσι είχε χορηγηθεί κοινωνικό μέρισμα, αλλά σε εξαιρετικά περιορισμένο βαθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στον αριθμό των δικαιούχων όσο και στο τελικό ποσό.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή